Gepubliceerd: 28 mei 2021
Indiener(s): Ingrid van Engelshoven (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen: beroepsonderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35625-7.html
ID: 35625-7
Origineel: 35625-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 28 mei 2021

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel J, wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 7.4.8, vierde lid, wordt «en maakt het studentenstatuut bekend» vervangen door «en stelt de actuele versie van het studentenstatuut voor de studenten beschikbaar».

2. Onder vervanging van «; en» aan het slot van onderdeel i door een puntkomma en onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door «; en» wordt een onderdeel toegevoegd aan artikel 7.4.8, vierde lid, luidende:

k. de instellingsregels over het mbo-studentenfonds, bedoeld in artikel 8.1.5e.

B

In artikel I worden na onderdeel FF vier onderdelen ingevoegd, luidende:

FFA

Artikel 8.5a.6 vervalt.

FFB

Artikel 8.5a.7 wordt als volgt gewijzigd:

1. De tweede volzin vervalt.

2. Voor de tekst wordt een aanduiding «1.» geplaatst.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Voor de inschrijving, bedoeld in het eerste lid, is het studentenstatuut, bedoeld in artikel 7.4.8, vierde lid, reeds van toepassing op een leerling van een school die een doorlopende leerroute vmbo-mbo volgt.

FFC

In artikel 8.5a.9 wordt na «artikel 7.4.8, tweede lid, «ingevoegd «en lid 2a».

FFD

In artikel 8.5a.14 wordt «artikel 8.1.3, vijfde lid» vervangen door «artikel 8.1.7d, tweede lid».

C

Artikel III, onderdeel C, komt te luiden:

C

Aan artikel 1.4.2, derde lid, onderdeel b, wordt toegevoegd «met uitzondering van artikel 7.1.4,».

D

Artikel III, onderdeel H, wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 7.4.10 wordt «en maakt het studentenstatuut bekend» vervangen door «en stelt de actuele versie van het studentenstatuut voor de studenten beschikbaar».

2. Onder vervanging van «; en» aan het slot van onderdeel i door een puntkomma en onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door «; en» wordt een onderdeel toegevoegd aan artikel 7.4.10, luidende:

k. de instellingsregels over het mbo-studentenfonds, bedoeld in artikel 8.1.6f.

E

In artikel III worden na onderdeel Y twee onderdelen ingevoegd, luidende:

YA

Artikel 8.4a.6 vervalt.

YB

Artikel 8.4a.7 wordt als volgt gewijzigd:

1. De tweede volzin vervalt.

2. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Voor de inschrijving, bedoeld in het eerste lid, is het studentenstatuut, bedoeld in artikel 7.4.10, reeds van toepassing op een leerling van een school die een doorlopende leerroute vmbo-mbo volgt.

Toelichting

Algemeen

In deze nota van wijziging zijn enkele wijzigingen van het wetsvoorstel opgenomen die samenhangen met de op 1 augustus 2020 in werking getreden Wet sterk beroepsonderwijs.1 In het wetsvoorstel is namelijk nog niet geregeld hoe titel 5a van hoofdstuk 8 WEB (Doorlopende leerroute vmbo-mbo) aangepast dient te worden vanwege het vervallen van de onderwijsovereenkomst. Daarnaast preciseert deze nota van wijziging de bepaling over de bekendmaking van het studentenstatuut, door te bepalen dat het bevoegd gezag de actuele versie van het statuut voor studenten beschikbaar dient te stellen. Tot slot regelt deze nota van wijziging dat het studentenstatuut ook informatie dient te bevatten over het mbo-studentenfonds.

Artikelsgewijs

Artikelen I, onderdeel J, en III, onderdeel H

Deze onderdelen preciseren dat het bevoegd gezag de actuele versie van het studentenstatuut voor studenten beschikbaar dient te stellen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door toezending of plaatsing op de website van de instelling. Hiermee wordt tevens aangesloten bij de bepaling inzake het leerlingenstatuut in het vo (artikel 24g WVO). Daarnaast wordt toegevoegd dat in het studentenstatuut ook de regels moeten worden opgenomen die de instelling hanteert bij de toepassing van het mbo-studentenfonds.

Artikel I, onderdeel FFA

Artikel 8.5a.6 WEB bepaalt dat mbo-instellingen met vo-leerlingen in een doorlopende leerroute een overeenkomst sluiten voordat de leerlingen voor de eerste keer een deel van het onderwijsprogramma volgen dat behoort tot de beroepsopleiding die deel uitmaakt van die doorlopende leerroute. Op deze overeenkomst zijn de bepalingen over de onderwijsovereenkomst uit artikel 8.1.3 van de WEB van toepassing. Artikel 8.5a.6 WEB vervalt, omdat de noodzaak tot het sluiten van deze overeenkomst vervalt met het vervallen van de onderwijsovereenkomst in het mbo. Hierbij verdient opmerking dat een aantal zaken die voorheen in de onderwijsovereenkomst werden geregeld, zoals de inrichting van de opleiding en de locatie waar zij wordt verzorgd, met dit wetsvoorstel een plaats krijgen in de onderwijs- en examenregeling of het studentenstatuut, die wel van toepassing is op deze leerlingen (zie onderdelen FFB en FFC).

Artikel I, onderdeel FFB

Met het vervallen van de onderwijsovereenkomst moet ook de verwijzing hiernaar in dit artikel vervallen. Daarnaast wordt verduidelijkt dat ook voor de inschrijving van de vo-leerling bij de mbo-instelling zowel de vo-leerling als de mbo-instelling al gebonden zijn aan het studentenstatuut. Dit betekent dat de leerling bijvoorbeeld in beroep kan gaan bij de commissie van beroep voor de examens tegen een beslissing van de examencommissie en gebonden is aan het schorsings- en verwijderingsbeleid van de instelling.

Artikel I, onderdeel FFC

Artikel 8.5a.9 WEB bepaalt dat in het kader van de onderwijs- en examenregeling, bedoeld in artikel 7.4.8, tweede lid, die wordt opgesteld voor een doorlopende leerroute, het bevoegd gezag van de instelling samen met het bevoegd gezag van de vo-school voor de gehele doorlopende leerroute vmbo-mbo het onderwijsprogramma en de examinering per studiejaar beschrijft. Onderdeel FFC verduidelijkt dat ook de voorschriften over de onderwijs- en examenregeling uit artikel 7.4.8, lid 2a, WEB van toepassing zijn op de doorlopende leerroutes.

Artikel I, onderdeel FFD

In dit artikel wordt de verwijzing naar artikel 8.1.3, vijfde lid, WEB vervangen door een verwijzing naar artikel 8.1.7d, tweede lid, WEB aangezien met het wetsvoorstel de inhoud van eerstgenoemd artikellid wordt verplaatst naar laatstgenoemd artikellid.

Artikel III, onderdeel C

Deze wijziging betreft een wetstechnische verbetering van dit onderdeel.

Artikel III, onderdelen YA en YB

Voor de WEB BES worden op dezelfde wijze de omissies, die samenhangen met de op 1 augustus 2020 in werking getreden Wet sterk beroepsonderwijs, hersteld als voor de WEB. Zie hiervoor verder de artikelsgewijze toelichting op artikel I, onderdelen FFA – FFD.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven