Kamerstuk 35594-19

Amendement van het Leijten over dat huishoudens die met zonnepanelen energie opwekken standaard een digitale meter krijgen en dat enkel op verzoek een slimme meter wordt aangeboden

Dossier: Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Gepubliceerd: 17 januari 2023
Indiener(s): Renske Leijten
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35594-19.html
ID: 35594-19

32,0 %
68,0 %

PVV

SGP

Omtzigt

VVD

FVD

DENK

Volt

CU

PvdA

GL

Fractie Den Haan

SP

D66

CDA

BBB

Groep Van Haga

PvdD

BIJ1

JA21


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 17 januari 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, komt subonderdeel 3 te luiden:

3. Het elfde lid komt te luiden:

  • 11. Een meetinrichting als bedoeld in artikel 95la, eerste lid, wordt door de netbeheerder slechts ter beschikking gesteld indien een afnemer als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, daarom verzoekt. Zolang dit niet het geval is, wordt door de netbeheerder een niet op afstand uitleesbare meetinrichting ter beschikking gesteld die de elektriciteit die van het net wordt afgenomen en de elektriciteit die op het net wordt ingevoed afzonderlijk kan meten.

Toelichting

Dit amendement regelt dat huishoudens die met zonnepanelen energie opwekken standaard een digitale meter krijgen en dat enkel op verzoek een slimme meter wordt aangeboden. Het verschil tussen een digitale en een slimme meter is dat de eerste niet op afstand kan worden uitgelezen maar wel bijhoudt hoeveel stroom er afgenomen wordt en aangeboden (invoeding) wordt bij de energieleverancier.

Indiener is van mening dat het gebruik van een slimme meter geen automatisme behoort te worden, omdat met het op afstand uitlezen van de slimme meter veel informatie verzameld kan worden over de gebruiker en die informatie gekenmerkt kan worden als bijzondere persoonsgegevens. Indiener vindt dat persoonlijke informatie (data) over wanneer iemand thuis is, een douche neemt, naar bed gaat, eventueel de auto oplaadt, niet standaard via het uitlezen van de slimme meter bij een commerciële partij komt te liggen.

Voor de uitvoer van de afbouw van de salderingsregeling is alleen het afzonderlijk meten van afname en invoeding nodig, niet het op afstand uitlezen van de meter. Huishoudens hebben nu het recht om te verzoeken dat hun slimme meter niet op afstand wordt uitgelezen, maar indiener is van mening dat het omgekeerde de norm moet zijn. Met dit amendement wordt het uitlezen van meters geen opt-out regeling, maar een opt-in. Dit betekent dat iemand alleen geïnformeerd en bewust de keuze voor uitlezen via de slimme meter kiest en dit niet de standaard optie is.

Leijten