Gepubliceerd: 21 juni 2021
Indiener(s): Sander Dekker (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VI-114.html
ID: 35570-VI-114

Nr. 114 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2021

De Wet op de Raad van State schrijft voor dat adviezen aan de regering over wetsvoorstellen en algemene maatregelen van bestuur openbaar worden gemaakt gelijktijdig met de reactie van de regering in het nader rapport (artikel 26, tweede lid, aanhef en onderdelen a en d). Dit betekent dat adviezen waarvoor nog geen nader rapport is opgesteld, niet openbaar zijn en niet geraadpleegd kunnen worden door geïnteresseerden.

Recent is gebleken dat voor een advies van de Raad van State uit 2001 bij een wetsvoorstel dat niet langer actueel is, nog geen nader rapport was opgesteld, waardoor ook het advies nog niet openbaar was gemaakt. Het desbetreffende advies is inmiddels alsnog in de Staatscourant gepubliceerd.1 Naar aanleiding van deze constatering wordt bij de verschillende ministeries geïnventariseerd of er andere adviezen zijn die, bijvoorbeeld omdat een voorgenomen wetsvoorstel al door andere ontwikkelingen is ingehaald, hun actualiteitswaarde hebben verloren en nog niet openbaar zijn («verweesde» adviezen). Het gaat om enkele tientallen adviezen.

De regering hecht aan een zorgvuldige omgang met de adviezen van (de Afdeling advisering van) de Raad van State en naleving van de wettelijke verplichtingen inzake openbaarmaking. Daarom streeft de regering ernaar met betrekking tot de desbetreffende adviezen alsnog nader rapporten op te stellen en deze zo snel mogelijk op de voorgeschreven wijze te publiceren in de Staatscourant.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker