Kamerstuk 35542-4

Amendement van het lid Gijs van Dijk over middelen voor opschorten wachttijd jongeren voor ontvangen bijstand

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Vierde incidentele suppletoire begroting inzake steun- en herstelpakket)

Gepubliceerd: 8 september 2020
Indiener(s): Gijs van Dijk (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35542-4.html
ID: 35542-4
Wijzigingen: 35542-13

Nr. 4 AMENDEMENT VAN HET LID GIJS VAN DIJK

Ontvangen 8 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het aantal jongeren dat een bijstandsuitkering aanvraagt, stijgt. Zij raken immers als eerste werkloos, omdat jongeren vaak werken op basis van onzekere, tijdelijke contracten. Bovendien hebben ze vaak weinig ww-rechten opgebouwd. Voor jongeren tot 27 jaar geldt een wachttijd van vier weken na aanvraag van een bijstandsuitkering. Die periode zouden ze moeten benutten om werk of een opleiding te zoeken. Indiener is van mening dat deze wachttijd is gebaseerd op de foutieve aanname dat mensen wel kunnen werken, maar dat niet zouden willen. Dit betekent dat jongeren gedurende een periode van vier weken verstoken blijven van inkomen, terwijl boodschappen, de huur en de zorgverzekering gewoon betaald moeten worden. Indiener is van mening dat de schulden die hierdoor ontstaan, voorkomen moeten worden. Dit amendement draagt de regering daarom op de wachttijd van vier weken te schrappen voor de duur van de looptijd van de NOW. De kosten bedragen naar schatting 5 miljoen euro structureel. Daartoe verhoogt dit amendement de uitgaven aan het artikel Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet met 5 miljoen euro.

Gijs van Dijk