Kamerstuk 35528-9

Amendement van het lid Helder over het openlijk in vereniging geweld plegen onder de werking van het taakstrafverbod brengen

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met het beperken van de mogelijkheden om een taakstraf op te leggen bij geweld tegen personen met een publieke taak (Wet uitbreiding taakstrafverbod)

Gepubliceerd: 25 januari 2021
Indiener(s): Lilian Helder (PVV)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35528-9.html
ID: 35528-9
Wijzigingen: 35528-12

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID HELDER

Ontvangen 25 januari 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt de aanhef vervangen door «Artikel 22b, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt na «artikelen» ingevoegd «141, eerste lid,» en wordt de punt aan het slot van onderdeel b vervangen door een puntkomma.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:».

Toelichting

In het wetsvoorstel wordt artikel 141, eerste lid, Wetboek van Strafrecht (openlijke geweldpleging) niet onder de werking van het taakstrafverbod gebracht. De betrokken Minister heeft hiervoor als reden aangevoerd dat de bijdrage van een individu slechts getalsmatige versterking van de groep kan zijn geweest zonder dat degene fysiek geweld heeft gepleegd. Indiener vindt dit onwenselijk en wil met dit amendement dit alsnog wettelijk regelen.

Indiener baseert zich daarbij op het volgende. In het arrest van de Hoge Raad uit 2006 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat wanneer een verdachte deel blijft uit maken van de groep en het slachtoffer door iemand uit de groep voor ieder zichtbaar wordt getrapt terwijl het slachtoffer op de grond lag, een en ander zonder dat verdachte zich op enig moment van de gebeurtenissen heeft gedistantieerd, er sprake is van een voldoende significante bijdrage aan het openlijk geweld (HR 20 juni 2006, LJN AV7268, arrest Tanja Joos). Voor indiener is dit voldoende aanleiding om artikel 141, eerste lid, Wetboek van Strafrecht ook onder de werking van het taakstrafverbod te brengen.

Voor de volledigheid wordt nog aangevoerd dat mensen zich binnen de anonimiteit van een groep niet alleen onaantastbaar voelen, maar het in de praktijk ook nagenoeg blijken te zijn. Daar komt nog bij dat men zich binnen een groep sterker voelt dan wanneer alleen wordt opgetreden. Ter onderbouwing wordt verwezen naar twee artikelen / onderzoeken waar het bovenstaande uit blijkt:

  • 1. Secondant, maart 2012, 26ste jaargang, «Jonge daders vaker met anderen op pad».

  • 2. Eindrapport fenomeenonderzoek Ordeverstoringen en groepsgeweld bij evenementen en grootschalige gebeurtenissen. Scherpte en alertheid, 2012, p. 80.

Helder