Kamerstuk 35528-11

Amendement van het lid Bisschop over het onder het taakstrafverbod brengen van het vernielen van goederen van hulpverleners

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met het beperken van de mogelijkheden om een taakstraf op te leggen bij geweld tegen personen met een publieke taak (Wet uitbreiding taakstrafverbod)

Gepubliceerd: 26 januari 2021
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35528-11.html
ID: 35528-11

40,9 %
59,1 %

Krol

CU

D66

Van Kooten-Arissen

DENK

PvdA

SP

GL

VVD

PVV

SGP

CDA

50PLUS

FVD

PvdD


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

Ontvangen 26 januari 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt na «publieke taak» ingevoegd «of een aan hen toebehorend goed».

II

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt» vervangen door «worden» en wordt «een onderdeel» vervangen door «twee onderdelen».

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. het misdrijf omschreven in artikel 350, indien het een goed betreft dat noodzakelijk is voor de uitoefening van een publieke taak als bedoeld in onderdeel c.

Toelichting

Het wetsvoorstel benadrukt de bijzondere ernst dat naast de aantasting van de lichamelijke integriteit van de slachtoffers, met het gepleegde geweld ook het openbaar gezag wordt aangetast, de taakuitoefening wordt belemmerd of dat onder de dreiging van fysiek geweld een risico op een dergelijke belemmering ontstaat. Deze slachtoffers vertegenwoordigen in de uitoefening van hun taak het openbaar gezag.1 In het wetsvoorstel wordt artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht (vernieling of beschadiging) niet onder de werking van het taakstrafverbod gebracht. De betrokken Minister heeft hiervoor als reden aangevoerd dat bij vernieling niet altijd de gevolgen te vrezen zijn waardoor de hulpverlening niet van de grond komt zoals bij de combinatie van de schending van de lichamelijke integriteit van de persoon die de publieke taak uitoefent met de aantasting van het openbaar gezag die hiervan gevolg is. Indiener is van mening dat forse schade aan voertuigen van hulpverleners wel degelijk kan leiden tot levensbedreigende situaties indien de hulpverlening hierdoor belemmerd wordt. Met dit amendement wordt alsnog wettelijk geregeld dat vernielingen die leiden tot belemmering in de hulpverlening, met als gevolg levensgevaarlijke situaties, onder het taakstrafverbod vallen.

Bisschop