Kamerstuk 35518-9

Amendement van het lid Nijboer over een onderscheid in inkomensgrenzen tussen eenpersoonshuishoudens, tweepersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en van de Woningwet (wijziging huurverhogingsmogelijkheden en inkomensgrenzen Woningwet)

Gepubliceerd: 18 september 2020
Indiener(s): Henk Nijboer (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35518-9.html
ID: 35518-9

45,6 %
54,4 %

Van Kooten-Arissen

CU

SP

DENK

SGP

PVV

50PLUS

Krol

VVD

PvdD

PvdA

FVD

CDA

GL

D66


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID NIJBOER

Ontvangen 18 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel III, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst en wordt in de tekst «artikel 1, eerste lid,» vervangen door «het eerste lid».

2. Voor onderdeel 1 (nieuw) wordt een aanhef ingevoegd, luidende:

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 8. De inkomensgrens is voor een eenpersoonshuishouden, een tweepersoonshuishouden en een huishouden van drie personen of meer € 39.055 respectievelijk € 43.574 respectievelijk € 52.000. De genoemde bedragen worden met ingang van elk kalenderjaar bij ministeriële regeling gewijzigd met het percentage waarmee per gelijke datum het in artikel 18, eerste lid, onderdeel d, van de Wet op de huurtoeslag genoemde bedrag wordt gewijzigd.

Toelichting

De regering stelt voor om onderscheid te maken tussen eenpersoonshuishoudens en huishoudens met twee of meer personen bij het bepalen van de maximale inkomensgrenzen voor de toewijzing van sociale huurwoningen. Onderzoek van Platform31 laat zien dat dit onderscheid onvoldoende rekening houdt met het besteedbaar inkomen dat grotere huishoudens kunnen besteden aan woonlasten. Grotere gezinnen kunnen bijvoorbeeld pas bij een inkomen van € 55.000 een huur van € 711 betalen, gebaseerd op het prijspeil van 2017. Daarbij komt dat grotere gezinnen aangewezen zijn op grotere woningen, die in de vrije sector pas vanaf veel hogere huurprijzen beschikbaar zijn. Indiener is van mening dat ook gezinnen met middeninkomens betaalbaar moeten kunnen wonen in de steden. Daarom regelt dit amendement dat een onderscheid wordt gemaakt tussen eenpersoonshuishoudens, tweepersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens bij het vaststellen van de DAEB-inkomensgrenzen. De laatste groep huishoudens bestaat uit drie of meer personen. Voor de eerste groep huishoudens wordt de inkomensgrens vastgesteld op € 39.055 bruto per jaar, voor tweepersoonshuishoudens op € 43.574 en voor meerpersoonshuishoudens op € 52.000. Dit amendement is gebaseerd op het voorstel van de Woonbond en Aedes en kan derhalve rekenen op steun van woningcorporaties en vertegenwoordigers van huurders.

Nijboer