Gepubliceerd: 28 mei 2020
Indiener(s): Helma Lodders (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35470-XVI-5.html
ID: 35470-XVI-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 28 mei 2020

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zullen zijn beantwoord, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

B. ARTIKELGEWIJZE TOELICHTING BIJ DE BEGROTINGSARTIKELEN (SLOTVERSCHILLEN)

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van het (wetsvoorstel) Slotwet Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2019 (TK 35 470 XVI). Zij hebben hierbij nog een enkele vraag.

Deze leden lezen in het jaarverslag en in de memorie van toelichting dat de Rijksbijdrage Wlz € 3.050,0 miljoen bedraagt. Hoeveel verwacht de Minister voor de Rijksbijdrage Wlz te reserveren voor de aankomende begrotingen?

De leden van de SP-fractie lezen in de toelichting dat de Belastingdienst in 2019 in totaal € 5,6 miljard betaald heeft aan voorschotten zorgtoeslag en nabetaling voor de definitieve tegemoetkomingen oude jaren en dat dit leidt tot een bijstelling van € 0,6 miljard. Zoals bekend zijn genoemde leden voorstander van een financiering van de zorgkosten waarbij geen gebruik hoeft te worden gemaakt van zorgtoeslag, aangezien het huidige systeem te veel ruimte biedt voor onterechte uitbetalingen of het uitblijven van een uitbetaling die later hersteld moet worden. Deze leden vragen tot welk jaar deze definitieve tegemoetkomingen teruggaan en wat het maximale bedrag is dat individuele verzekerden hebben moeten terugbetalen of terugkregen in 2019.

De voorzitter van de commissie, Lodders

De adjunct-griffier van de commissie, Krijger