Kamerstuk 35450-XVI-6

Amendement van de leden Alkaya en Van Gerven t.v.v. nr. 4 over middelen voor een fonds ten behoeve van onderzoek, ontwikkeling en registratie van geneesmiddelen

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2020 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Gepubliceerd: 29 juni 2020
Indiener(s): Mahir Alkaya , Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35450-XVI-6.html
ID: 35450-XVI-6

47,3 %
52,7 %

PVV

PvdA

DENK

VVD

GL

CDA

PvdD

Van Haga

FVD

D66

CU

SP

SGP

50PLUS


Nr. 6 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ALKAYA EN VAN GERVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 41

Ontvangen 29 juni 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 04 Zorgbreed beleid van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 100.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt vanuit de algemene middelen € 100 miljoen beschikbaar gemaakt voor een op te richten fonds bedoeld voor niet-commercieel academisch onderzoek, ontwikkeling en registratie van geneesmiddelen, waaronder ook fase twee- en fase drie-onderzoek.2 Indieners constateren dat de uitgaven aan dure geneesmiddelen elk jaar zeer sterk stijgen en dat noch de marktwerking, noch de onderhandelingen van de overheid in het segment van de dure geneesmiddelen leiden tot maatschappelijk aanvaardbare prijzen. Tevens stellen de indieners vast dat de winstprikkel van de farmaceutische industrie onderzoek van maatschappelijk belang remt. Het fonds kan hier tegenwicht aan bieden. De indieners stellen voor dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de verwachte besparingen op de uitgaven aan geneesmiddelen stort in het fonds. Zo kan het fonds dankzij een eenmalige investering uit de algemene middelen, structureel bijdragen aan lagere prijzen van geneesmiddelen.

Alkaya Van Gerven