Gepubliceerd: 13 januari 2021
Indiener(s): Laura Bromet (GL)
Onderwerpen: natuur en milieu organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35247-9.html
ID: 35247-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID BROMET

Ontvangen 13 januari 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel 2, tweede lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. biodiversiteit.

Toelichting

Met dit amendement wil de indiener de reikwijdte van het wetsvoorstel verbreden. De huidige reikwijdte maakt het niet mogelijk om een verzoek in te dienen voor duurzaamheidinitiatieven die de biodiversiteit ten goede komen. Hierbij kan gedacht worden aan initiatieven die de reductie van het gebruik van voor biodiversiteit schadelijke gewasbeschermingsmiddelen als doel hebben of de verduurzaming van de visserij. Dit zal niet alleen de biodiversiteit maar ook het verdienvermogen van boeren in Nederland en elders ten goede komen.

De indiener wil nog benadrukken dat duurzaamheidsinitiatieven zowel de nationale als mondiale biodiversiteit ten goede kunnen komen. Een voorbeeld hierbij is dat een aantal Nederlandse supermarkten het initiatief zou nemen om de keten te verduurzamen omdat de productie van bepaalde producten zorgt dat diersoorten elders bedreigd worden.

Daarnaast worden door de voorgestelde verbreding in dit amendement discussies voorkomen over de vraag of een bepaald initiatief onder de genoemde onderwerpen valt.

Bromet