Gepubliceerd: 14 juni 2019
Indiener(s): Johannes Sibinga Mulder
Onderwerpen: financiƫn organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35203-5.html
ID: 35203-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 14 juni 2019

De vaste commissie voor Financiën, belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Anne Mulder

De adjunct-griffier van de commissie, Schukkink

INLEIDING

De leden van de VVD-fractie hebben de wetswijziging van de Muntwet 2002 in verband met de aanbesteding van het produceren van munten en het afschaffen van beleggingsmunten gelezen en hebben hierbij nog enkele vragen.

De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel hebben hier geen verdere vragen over.

De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel ter wijziging van de Muntwet voor de aanbesteding van het produceren van munten en het afschaffen van belegginsmunten. Zij hebben hierbij nog enkele vragen.

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van de wijziging Muntwet 2002.

ALGEMEEN DEEL

De leden van de SP-fractie lezen in de toelichting inzake de wijziging Muntwet 2002 dat het nu financieel en praktisch gezien logisch is om deze wijzigingen door te voeren. Deze leden zijn zich echter ook bewust van het feit dat dit het resultaat is van politieke keuzes die in het verleden zijn gemaakt. De leden van de SP-fractie zien dat het pad sterk is bepaald door het privatiseringsbeleid dat tot de dag van vandaag is gevoerd. De leden betreuren in algemene zin de vele privatiseringen van overheidstaken van publiek belang en waarschuwen voor de negatieve effecten daarvan die in vele sectoren waarneembaar zijn.

In hoeverre gaan maatschappelijk verantwoord ondernemen, goed personeelsbeleid en gelijke beloning voor gelijk werk een rol spelen in de aanbestedingsprocedure, vragen de leden van de SP-fractie. Kan de regering een toelichting geven op de aanbestedingsprocedure? Aan welke voorwaarden dient een partij te voldoen om de aanbesteding te kunnen winnen? De leden van de SP-fractie vragen de regering daarnaast hoe wordt toegezien op het proces van de vervaardiging van verschillende munten die worden geslagen. Verandert er iets in dit opzicht? Wie ziet er toe op de kwaliteit en veiligheid bij Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), die nu deze de munten slaat? En wie ziet er straks op toe wanneer de productie van munten is aanbesteed?

1. Inleiding

2. Wijzigingen

2.1 Aanpassing van de gehanteerde begrippen

De leden van de VVD-fractie lezen dat de begrippen «euromunten» en «bijzondere munten» worden vervangen. Kan de regering aangeven wanneer deze begrippen gewijzigd zijn in de Europese verordeningen en of het alleen deze begrippen zijn die in de Europese verordeningen worden gebruikt?

2.2 Uitgangspunt bij deze wijziging van de Muntwet 2002

«Uitgangspunt is een onverstoord verloop van het betalingsverkeer», zo lezen de leden van de VVD-fractie in de memorie van toelichting. Deze leden willen het belang van contant geld benadrukken. Dit moet te allen tijde gewaarborgd blijven. Kan de regering dit bevestigen?

Kan de regering toelichten hoe het aanbestedingsproces eruit komt te zien? Hoe lang is de aanbestedingstermijn en heeft de regering garanties dat de aanbesteding zonder problemen gaat verlopen? De leden van de VVD-fractie vragen voorts of mogelijke problemen bij de aanbesteding gevolgen kunnen hebben voor de datum van inwerkingtreding of voor de wetswijziging zelf.

2.3 Beleggingsmunten

De leden van de VVD-fractie vragen waarom er geen beleggingsmunten zijn uitgegeven. Kwam dit door het gebrek aan vraag, de kwaliteit van de munten of door andere oorzaken? Zo indien er andere oorzaken zijn, welke zijn dat?

Bij de invoering van belegginsmunten schreef de regering dat er onder munthandelaren vraag was naar beleggingsmunten1. Desondanks is er geen enkele beleggingsmunt geslagen. De leden van de D66-fractie vragen wat hiervan de oorzaak is en wat de achterblijvende vraag naar deze munten verklaart.

2.4 Munten zonder de hoedanigheid van wettig betaalmiddel (dukaten)

2.5 Verwijzingen naar KNM

Heeft DNB voldoende capaciteit om het aanbestedingsproces van munten vanaf 2020 in goede banen te leiden, vragen de leden van de VVD-fractie.

3. Financiële gevolgen en administratieve lasten

4. Consultatie

De leden van de VVD-fractie vragen of het wetsvoorstel gevolgen heeft voor samenstelling van de Muntadviescommissie.

In de internetconsultatie werd opgemerkt dat de samenstelling van de muntadviescommissie gewijzigd zou moeten worden gezien de privatisering van de KNM. De leden van de D66-fractie vragen of de regering van plan is om de samenstelling van de muntadviescommissie te wijzigen en zo ja, wie hierin zitting zal nemen.