Gepubliceerd: 14 december 2018
Indiener(s): Erik Ziengs (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35095-B-3.html
ID: 35095-B-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN VRAAG EN EEN ANTWOORD

Vastgesteld 14 januari 2019

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst houdende een vraag met het daarop gegeven antwoord.

De vraag is op 7 december 2018 voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij brief van 14 december is ze door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Ziengs

De adjunct-griffer van de commissie, Hendrickx

Zijn er gemeenten die hebben aangegeven over 2018 te weinig geld te hebben om specifieke taken uit de decentralisaties uit te voeren? Zo ja, welke gemeenten zijn dit en op welke specifieke domeinen binnen het sociaal domein hebben zij te weinig middelen om hun taken uit te voeren?

Antwoord:

In het kader van de Voorziening knelpunten sociaal domein is gebleken dat bij 77 gemeenten het verschil tussen hun uitgaven voor nieuwe taken en de extra middelen in het gemeentefonds die zij ontvangen groter is dan € 40 per inwoner (opgeteld over 2016 en 2017; zie de Decembercirculaire gemeentefonds 2018). De VNG heeft de verdeling per gemeente kenbaar gemaakt op de VNG-website. Samen met de VNG zal het Rijk een onderzoek naar jeugdhulp uitvoeren. Dit onderzoek moet in het voorjaar van 2019 worden afgerond zodat het Rijk en de VNG hierover het gesprek kunnen voeren.