Gepubliceerd: 27 maart 2019
Indiener(s): Paul Smeulders (GL)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35036-14.html
ID: 35036-14

Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID SMEULDERS

Ontvangen 27 maart 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel B, wordt het voorgestelde artikel 44c als volgt gewijzigd

1. In het eerste lid wordt «behoudens in bij algemene maatregel van bestuur bepaalde gevallen, aan goedkeuring van Onze Minister onderworpen» vervangen door «behoudens het doen bouwen of verwerven van woongelegenheden met een huurprijs van maximaal € 1.000 en de andere in bij algemene maatregel van bestuur bepaalde gevallen, aan goedkeuring van Onze Minister onderworpen».

2. Na het derde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Het bedrag, genoemd in het eerste lid, wordt met ingang van elk kalenderjaar bij ministeriële regeling gewijzigd met het percentage waarmee per gelijke datum het in artikel 18, eerste lid, onderdeel d, van de Wet op de huurtoeslag genoemde bedrag wordt gewijzigd.

Toelichting

Op dit moment is in artikel 44c van de Woningwet geregeld aan welke voorwaarden toegelaten instellingen moeten voldoen alvorens zij niet-DAEB activiteiten mogen verrichten. In het wetsvoorstel wordt dit artikel aangepast en worden de eisen vereenvoudigd. Indiener is evenwel van mening dat het verstandig is om de goedkeuring van de Minister voor zogenaamde middenhuurwoningen in het geheel te laten vervallen zodat toegelaten instellingen in schaarste gebieden voldoende woningen van tussen de 720,87 en 1.000 euro (prijspeil 2019) kunnen bouwen. Marktpartijen doen dit niet en toegelaten instellingen zouden dit graag snel doen.

Smeulders