Kamerstuk 35004-4

Verzoek voor de behandeling van de wijziging van de Wet opslag duurzame energie (in verband met de vaststelling van tarieven voor het jaar 2019)

Dossier: Wijziging van de Wet opslag duurzame energie (in verband met de vaststelling van tarieven voor het jaar 2019)

Gepubliceerd: 11 september 2018
Indiener(s): Eric Wiebes (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35004-4.html
ID: 35004-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2018

Op 27 augustus jl. is het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet opslag duurzame energie (ODE) 2019 bij uw Kamer aanhangig gemaakt (Kamerstuk 35 004).

Het voorstel dient ter vaststelling van ODE-tarieven voor het jaar 2019. Daardoor kan in 2019 dekking worden gegeven aan de reeds voorziene kasuitgaven voor de subsidies in het kader van het Besluit stimulering duurzame energieproductie (SDE+). Het voorliggende wetsvoorstel bevat geen nieuw beleid, maar ziet enkel op het vaststellen van de tarieven voor 2019 volgens de in de Wet opslag duurzame energie vastgestelde richtsnoeren.

Het is van groot belang dat het wetsvoorstel nog dit jaar de goedkeuring krijgt van zowel de Tweede als Eerste Kamer, zodat de tarieven per 1 januari 2019 van kracht kunnen worden. Een latere inwerkingtreding van dit wetsvoorstel zal ertoe leiden dat in 2019 niet de volledige dekking van de voorziene uitgaven voor de SDE+ over 2019 worden gerealiseerd en dat de uitvoeringslasten voor de Belastingdienst en de belastingplichtige energieleveranciers toenemen.

Ik wil uw Kamer daarom verzoeken om – rekening houdende met bovenstaande – het wetsvoorstel spoedig te behandelen met het oog op inwerkingtreding per 1 januari 2019. Van mijn kant ben ik uiteraard beschikbaar om voortvarende behandeling te faciliteren, bijvoorbeeld door desgewenst aanvullende informatie snel en op toegankelijke wijze beschikbaar te stellen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes