Kamerstuk 35000-XV-29

Amendement van het lid Van Kent over middelen voor het noodfonds AOW-gat

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 28 november 2018
Indiener(s): Bart van Kent
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XV-29.html
ID: 35000-XV-29

47,3 %
52,7 %

VVD

SP

PVV

D66

FVD

DENK

50PLUS

PvdD

SGP

PvdA

CU

GL

CDA


Nr. 29 AMENDEMENT VAN HET LID VAN KENT

Ontvangen 28 november 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met 6.500 (x € 1.000).

II

In artikel 8 Oudedagsvoorziening worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met 6.500 (x € 1.000).

Toelichting

De indiener constateert dat de overbruggingsregeling AOW (OBR) vanwege een veelvoud aan voorwaarden een afvalrace is en er daarom nauwelijks gebruik van gemaakt kan worden. Mensen die buiten hun schuld met een AOW-gat worden geconfronteerd en hierdoor aantoonbaar financieel nadeel ondervinden moeten compensatie krijgen. Met dit amendement wordt geld beschikbaar gesteld zodat er een noodfonds gevormd kan worden van 6,5 miljoen euro voor mensen die geconfronteerd worden met een direct financieel nadeel vanwege de verhoging van de AOW-leeftijd. Indiener maakt deze middelen vrij voor een noodfonds en verzoekt de regering een voorstel tot nadere invulling te doen.

Dekking wordt gevonden in een verlaging van de niet-juridisch verplichte bedragen van het subsidieonderdeel sectorplannen.

Van Kent