Kamerstuk 35000-XIV-9

Amendement van het lid Bromet over lening melkveehouders Schiermonnikoog voor ontwikkelen alternatief verdienmodel

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 31 oktober 2018
Indiener(s): Laura Bromet (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XIV-9.html
ID: 35000-XIV-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID BROMET

Ontvangen 31 oktober 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 11 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 750 (x € 1.000).

II

In artikel 11 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 750 (x € 1.000).

Toelichting

De indiener is er van overtuigd dat voldoende geëxperimenteerd moet worden met pilots om een alternatief verdienmodel te creëren om de krimp van de veestapel en de daarmee verminderde stikstofdepositie en kringlooplandbouw te verwezenlijken. Daarom wil de indiener een eenmalige lening verschaffen aan melkveehouders op Schiermonnikoog om hen een alternatief verdienmodel te laten ontwikkelen in ruil voor een vermindering van hun vee-eenheden. De bijkomende kosten worden gedeeld met de provincie (vanuit PAS-budget bestemd voor bronmaatregelen) en melkveehouders.

Binnen nu en vijf jaar zullen de boeren een nieuw verdienmodel hebben gerealiseerd met minder melkvee en het maken en verkopen van kaas van het eiland. Hierdoor zijn zij in staat om op lange termijn zelfstandig financieel gezond te kunnen boeren in balans met hun omgeving. Vanuit de bodem en biodiversiteit en de beschikbaarheid van organische reststromen zal de kringloop op het eiland zoveel mogelijk worden gesloten en de stromen voor verschillende doeleinden worden benut, ook in de landbouw.

De indiener adviseert deze lening wel aan enkele voorwaarden te laten voldoen waaronder: 1) De veestapel mag tijdens en na de looptijd van de lening niet meer groeien, 2) taken van alle belanghebbenden worden duidelijk vastgelegd, 3) Bevindingen en ervaringen worden naderhand openbaar.

Dekking wordt gevonden in de subsidie kennisontwikkeling en (agrarische) innovatie.

Bromet