Kamerstuk 35000-X-33

Amendement van het lid Diks over 25 miljoen investeren in cyberdefensie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 19 november 2018
Indiener(s): Isabelle Diks (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-X-33.html
ID: 35000-X-33

14,0 %
86,0 %

D66

SGP

CDA

PVV

DENK

PvdD

CU

SP

VVD

50PLUS

FVD

GL

PvdA


Nr. 33 AMENDEMENT VAN HET LID DIKS

Ontvangen 19 november 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 6 Investeringen krijgsmacht worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 25.000 (x € 1.000).

II

In artikel 10 Apparaat kerndepartement worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 25.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt een bedrag van € 25 miljoen toegevoegd aan het budget voor het Defensie Cyber Commando en de MIVD, waarbij de indiener uitgaat van een structureel (meerjarig) karakter van deze investering. Met dit amendement beoogt de indiener een significante impuls te geven aan de opbouw van een stevige cyberdefensie. Cyberwarfare is een zeer actuele dreiging, die in de nabije toekomst eerder groter dan kleiner zal worden. De door Defensie en de veiligheidsdiensten geboekte successen in het verdedigen tegen cyberoffensieven verdienen lof, maar zijn geen garantie dat de huidige capaciteit ook in de toekomst voldoende zal zijn. Met het huidige budget is Defensie niet in staat om meerdere cyberoperatie tegelijkertijd uitvoeren. Gelet op de opkomst van hybride oorlogsvoering acht de indiener het wenselijk om een extra investering op cyberdefensie te doen, bovenop de reeds door dit kabinet toegevoegde middelen. De indiener laat het kabinet de ruimte om het toegevoegde budget te verdelen over de posten MIVD en Bestuursstaf, waaronder het Defensie Cyber Commando valt, op artikel 10 van de begroting. Het amendement wordt gedekt uit de juridisch niet-verplichte middelen op de post Opdracht Voorzien in nieuw materieel van artikel 6 van de begroting (investeringen krijgsmacht).

Diks