Kamerstuk 34986-43

Gewijzigd amendement van de leden Van Gerven en Smeulders ter vervanging van nr. 35 over een gelijktijdige aanvraag van omgevingsvergunningen

Dossier: Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

Gepubliceerd: 28 februari 2019
Indiener(s): Henk van Gerven , Paul Smeulders (GL)
Onderwerpen: ruimte en infrastructuur ruimtelijke ordening
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34986-43.html
ID: 34986-43
Origineel: 34986-35

45,0 %
55,0 %

PVV

D66

VVD

50PLUS

PvdA

CDA

SGP

GL

PvdD

SP

DENK

FVD

CU


Nr. 43 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN GERVEN EN SMEULDERS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 35

Ontvangen 28 februari 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 1.1, onderdeel BS, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 4. Onder vernummering van het vierde lid tot vijfde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. Een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit en een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit bestaande uit een bouwactiviteit worden gelijktijdig aangevraagd als die activiteiten betrekking hebben op hetzelfde bouwwerk.

Toelichting

De Omgevingswet bevat een scheiding tussen de vergunningverlening op de bouwtechnische aspecten en de ruimtelijke aspecten. Indieners zijn van mening dat een dergelijke scheiding een integrale afweging te zeer bemoeilijkt, onder andere omdat het onduidelijk blijft in hoeverre vergunningverlening afhankelijk is van vergunningverlening op het andere vlak. Ook is onduidelijk in hoeverre de categorie vergunningplichtige bouwactiviteiten (voor de technische vergunning) die in het Invoeringsbesluit wordt aangewezen afwijkt van de huidige situatie. Indieners hechten grote waarde aan een integrale en samenhangende afweging als het gaat om de vergunningverlening en stellen hierom met dit amendement voor aanvragen voor beide soorten vergunningen gelijktijdig te laten aanvangen. Daarmee zorgt het amendement ervoor dat de genoemde vergunningen door het bevoegd gezag in samenhang kunnen worden beoordeeld.

Van Gerven Smeulders