Kamerstuk 34960-VIII-4

Amendement van de leden Alkaya en Leijten over het terugdraaien van de bezuiniging op praktijkleren

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Gepubliceerd: 4 juli 2018
Indiener(s): Mahir Alkaya , Renske Leijten
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34960-VIII-4.html
ID: 34960-VIII-4

Nr. 4 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ALKAYA EN LEIJTEN

Ontvangen 4 juli 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 4 Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 7.000 (x € 1.000).

Toelichting

Technici en andere vakmensen zijn hard nodig, om nieuwe huizen te bouwen, voor de energietransitie en om digitalisering mogelijk te maken. De regering stelt in de voorjaarsnota voor om € 7 miljoen te bezuinigen op leerwerkplekken in het MBO, een bezuiniging die ten koste gaat van zo’n 40.000 plekken waar jonge vakmensen een beroep kunnen leren uitoefenen. Deze bezuiniging zorgt er dus voor dat nieuwe lassers, timmerlieden en monteurs hun vak meer moeten leren vanuit de schoolbanken dan vanuit de praktijk, terwijl leren in de praktijk voor hen juist het nuttigst is.

Daarom stellen wij voor deze bezuiniging op praktijkleren terug te draaien, zodat jongeren in het MBO het kwaliteitsonderwijs krijgen dat ze verdienen.

De dekking wordt gevonden in het begrotingsoverschot.

Alkaya Leijten