Gepubliceerd: 6 november 2017
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: luchtvaart verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34802-5.html
ID: 34802-5
Origineel: 34802-2

Nr. 5 NOTA VAN WIJZIGING

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

De considerans komt te luiden:

Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk is de Wet luchtvaart te wijzigen in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2009/12/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 11 maart 2009 inzake luchthavengelden (PbEG L70) voor luchthavens, anders dan luchthaven Schiphol, die de grens van vijf miljoen passagiersbewegingen per jaar overschrijden;

B

In artikel I, onderdeel A, wordt in artikel 8.40b «Deze titel is van toepassing» vervangen door: Deze titel is, tenzij anders is bepaald, van toepassing.

C

In artikel I, onderdeel A, wordt artikel 8.40d, vierde lid, als volgt gewijzigd:

1. «de exploitanten van de deelnemende overige luchthavens» vervangen door: zowel de exploitant van de overige luchthaven die de grens van vijf miljoen passagiersbewegingen per jaar overschrijdt als de exploitant van elke deelnemende overige luchthaven.

2. «overeenkomstig de artikelen 8.40c tot en met 8.40f» wordt vervangen door: overeenkomstig de artikelen 8.40c tot en met 8.40f en de krachtens deze artikelen gestelde regels.

Toelichting

Met de in deze nota opgenomen wijzigingen van het wetsvoorstel worden drie omissies hersteld.

Allereerst betreft het de considerans, die per abuis niet is opgenomen in het wetsvoorstel. Dit wordt met artikel I, onderdeel A hersteld.

Voorts gaat het om het voorgestelde artikel 8.40b en artikel 8.40d, vierde lid. Met artikel 8.40b wordt geregeld dat titel 8.2a van toepassing is op overige luchthavens die de grens van vijf miljoen passagiersbewegingen per jaar overschrijden. Artikel 8.40d, vierde lid, is echter, anders dan de overige bepalingen van titel 8.2a, ook van toepassing op overige luchthavens die deze grens niet overschrijden. Dit is per abuis niet expliciet tot uitdrukking gebracht in het voorgestelde artikel 8.40b en 8.40d, vierde lid. Dit wordt met artikel I, onderdeel B en onderdeel C, punt 1, hersteld.

Tot slot is in het voorgestelde artikel 8.40d, vierde lid, niet expliciet aangegeven dat ook de krachtens titel 8.2a vastgestelde regels met betrekking tot de totstandkoming van de tarieven en voorwaarden van toepassing zijn op de deelnemende overige luchthavens die deel uitmaken van een luchthavennetwerk. De bepaling beperkt zich per abuis tot de bij titel 8.2a vastgestelde regels. Deze omissie wordt hersteld met onderdeel C, punt 2.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga