Gepubliceerd: 13 december 2017
Indiener(s): William Moorlag (PvdA), Tom van der Lee (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XIII-50.html
ID: 34775-XIII-50
Wijzigingen: 34775-XIII-114

Nr. 50 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER LEE EN MOORLAG

Ontvangen 13 december 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 4 Een doelmatige en duurzame energievoorziening worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 55.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met het sluiten van de Hemweg kolencentrale kan op korte termijn op kostenefficiënte wijze een grote hoeveelheid CO2-uitstoot worden vermeden. Nuon/Vattenfall, eigenaar van de kolencentrale, heeft in de media aangegeven 55 miljoen euro nodig te hebben om de kolencentrale te sluiten en de kosten te dekken voor zowel het sociaal plan als de ontmanteling van de centrale zelf.1 Dit maakt het sluiten van de Hemweg kolencentrale een buitengewoon kostenefficiënte maatregel. Deze centrale is de oudste van de nog draaiende kolencentrales en kent geen bijstook van biomassa. Snelle uitkoop van deze centrale levert daarom geen precedent op voor de jongere centrales.

Uit de Nationale Energie Verkenning 2017 blijkt dat de verwachte reductie van de uitstoot van broeikasgassen tussen 1990 en 2020 23% is.2 Dit is niet genoeg om te voldoen aan het rechterlijke vonnis van 25% in de Urgenda-zaak. Met het sluiten van de Hemweg kolencentrale komt dit doel wel binnen bereik. Ook wordt door het sluiten van de Hemweg centrale de lokale luchtkwaliteit sterk verbeterd.

Door middel van dit amendement wordt 55 miljoen euro vrijgemaakt om onderhandelingen te starten met Nuon/Vattenfall over sluiting van de Hemweg kolencentrale. Dit is slechts een maximum bedrag, in onderhandeling met Nuon/Vattenfall doet de regering er goed aan zich in te spannen om een lagere prijs met Nuon overeen te komen. Deze maatregel wordt bekostigd uit de extra middelen (het accres) voor decentrale overheden in het Gemeentefonds. Als gevolg van het regeerakkoord zitten daar extra middelen in, ook stelt het akkoord dat een aanzienlijk deel hiervan ten goede zal komen aan klimaatbeleid van decentrale overheden. Gezien de kostenefficiëntie van deze maatregel en het feit dat het sluiten van de Hemweg kolencentrale ook lokale voordelen biedt, waaronder de verbetering van de luchtkwaliteit, is dit een passende dekking. De dekking van dit amendement wordt dus gevonden in het amendement dat is ingediend bij de begroting van het Gemeentefonds (Kamerstukken II 2017/18, 34 775 B).

Van der Lee Moorlag