Gepubliceerd: 29 mei 2018
Indiener(s): Eric Wiebes (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XIII-139.html
ID: 34775-XIII-139

Nr. 139 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den haag, 29 mei 2018

Dit jaar is Nijmegen door de Europese Commissie uitgeroepen tot European Green Capital 2018 (NGC 2018).

In de motie Jetten c.s. (Kamerstuk 34 775 XIII, nr. 95) wordt de regering verzocht bij te dragen aan evenementen en activiteiten die de positie van Nijmegen als European Green Capital en Nederland versterken. In deze brief informeer ik u op welke wijze ik Nijmegen Green Capital zal ondersteunen en daarmee gevolg geef aan de motie.

Een felicitatie voor de gemeente Nijmegen is allereerst op z’n plaats. Het is Nijmegen gelukt om zich te plaatsen in een serie van steden zoals Stockholm, Hamburg, Kopenhagen en vorig jaar Essen. Steden die zich onderscheiden doordat zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Al in de voorbereiding naar de verkiezing tot Green Capital 2018 heeft dat vele initiatieven losgemaakt in Nijmegen. Nu Nijmegen verkozen is tot Green Capital 2018, heeft Nijmegen een uitgebreide agenda opgesteld met gevarieerde activiteiten in 2018 en is Nijmegen is gastheer voor congressen, symposia en festivals. Een mix van activiteiten voor de regio met landelijke en internationale uitstraling. Ik noem twee congressen in het bijzonder. Ten eerste het congres over Circulaire energie op 17 mei met een doorlopend lokaal en nationaal veelzijdig programma.

Ten tweede het nationaal warmtecongres op8 november waar de overgang naar een duurzame warmtevoorziening centraal staat. Het congres gaat over thema’s als: wet- en regelgeving, de warmtetransitie van landelijk naar regionaal naar lokaal naar wijkniveau.

Het Ministerie van EZK zal bijdragen aan NGC2018 door activiteiten in Nijmegen te steunen en zo mogelijk te organiseren. Ik zal de high level conference van de Green Capital steden ondersteunen. Dat zijn o.a. de steden Essen (2017), Ljubljana, Bristol, Kopenhagen, Oslo (2019). In november zal deze internationale conferentie in Nijmegen plaatsvinden door het samenwerkingsverband van Green Capital steden (ICLEI) en de Europees Commissie. De Green Capital steden houden deze conferentie dit najaar ter voorbereiding van COP24 in Katowice (United Nations Climate Change Conference, Conference of the Parties).

Het kabinet heeft in het Regeerakkoord een nationaal Klimaatakkoord aangekondigd. Momenteel worden hiervoor de gesprekken met vele partijen aan vijf sectortafels gevoerd. Indien de gelegenheid zich voordoet om in deze context een event te organiseren zal Nijmegen als een mogelijke locatie worden meegenomen.

De Koning Willem 1 prijs, waar EZK een financiële bijdrage aanlevert, zal mede op verzoek van EZK in Nijmegen uitgereikt worden.

Daarnaast zal ik het windenergie festival (Blowlands) in het kader van NGC 2018 ondersteunen om meer landelijke uitstraling te geven aan dit festival.

Niet alleen mijn departement, ook de departementen I&W en LNV organiseren conferenties en seminars in Nijmegen.

Kortom, Nijmegen biedt in 2018 een goed podium voor het Rijk om haar eigen ontwikkelingen en activiteiten te combineren met het programma Nijmegen Green Capital 2018. Ik wens Nijmegen als Green Capital veel succes met de activiteiten die in dit bijzondere jaar zullen plaats plaatsvinden.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes