Gepubliceerd: 26 februari 2018
Indiener(s): Eric Wiebes (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XIII-132.html
ID: 34775-XIII-132

Nr. 132 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 februari 2018

Met mijn brief van 19 december 2017 (Kamerstuk 34 775 XIII, nr. 124) heb ik u met de zogenaamde Veegbrief geïnformeerd over de op dat moment voorziene begrotingswijzigingen (voor verplichtingen, uitgaven en ontvangsten) ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2017 van Economische Zaken (Kamerstuk 34 845 XIII, nrs. 1 en 2). Op basis van de realisatiecijfers over 2017 informeer ik u, mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, over de begrotingswijzigingen voor de verplichtingen (verhogingen) die ten tijde van de vorige brief nog niet bekend waren of waarvan het bedrag is aangepast. Deze begrotingswijzigingen worden verwerkt in de slotwet 2017. In onderstaand overzicht treft u per beleidsartikel de begrotingswijzigingen voor de verplichtingen aan op het EZK-deel van de begroting sinds de 2e suppletoire begroting 2017.

Bedragen x € 1 mln

Artikel

Omschrijving

Verplichtingen

1

Frequenties

0,8

1

Nederlands Normalisatie Instituut

0,1

1

Internationale verplichting Universal Postal Union (UPU)

1,8

2

Stortingen begrotingsreserves

18,3

2

Bevorderen ondernemerschap

0,6

2

Groene groei en Biobased economy

0,1

2

Overig subsidies

0,6

2

Bijdrage Agentschap Telecom (AT)

0,2

2

Bijdrage TNO

0,2

2

Kamer van Koophandel

0,02

2

PPS-toeslag

0,4

2

Topsectoren overig

0,4

2

Ruimtevaart (ESA)

0,1

3

Bijdrage RVO.nl

0,07

4

Projecten energie-innovatie

2,7

4

SDE en projecten topsectoren Energie

0,5

4

Onderzoeksprojecten energiedirecties

0,5

4

Carbon Capture and Storage (CCS)

0,2

4

Doorsluis COVA heffing

1,2

5

Onderzoeksbudget NCG

1,2

Toelichting

Hieronder treft u per artikel een toelichting aan. De hogere verplichtingen zijn op instrumentniveau (niveau budgettaire tabel slotwet) opgenomen. Op artikelniveau is alleen sprake van een hogere verplichtingenrealisatie op het beleidsartikel 1 (Goed functionerende economie en markten). Op het totaal van de artikelen 2 tot en met 5 is echter geen sprake van een hogere verplichtingenrealisatie.

Artikel 1 Goed functionerende economie en markten

Frequenties

Op het budget voor Frequenties is sprake van een verhoging van € 0,8 mln, omdat meer opdrachten zijn verstrekt dan werd geraamd. Dit is € 0,3 mln meer dan in de Veegbrief van december 2017 (Kamerstuk 34 775 XIII, nr. 124) was opgenomen (€ 0,5 mln), omdat de verwachting was dat een aantal opdrachten in 2018 verleend zouden worden.

Nederlands Normalisatie Instituut (NEN)

Voor de in 2017 te verlenen bijdrage aan de NEN was € 0,1 mln meer nodig dan geraamd was.

Internationale verplichting Universal Postal Union (UPU)

Het verplichtingenbudget is met € 1,8 mln verhoogd in verband met het meerjarig vastleggen van een internationale verplichting van Universal Postal Union (UPU). In de Veegbrief van december 2017 (Kamerstuk 34 775 XIII, nr. 124) was een verhoging van € 1,3 mln aangekondigd.

Artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatie en duurzaam ondernemen

Stortingen begrotingsreserves

In 2017 is in totaal € 18,3 mln gestort in de begrotingsreserves van de garantieregelingen. Dit betreft de volgende stortingen: BMKB (€ 11,1 mln), Garantie Ondernemingsfinanciering (€ 4,9 mln), Groeifaciliteit (€ 2,1 mln) en MKB-financiering (€ 0,1 mln). In de Veegbrief van december 2017 (Kamerstuk 34 775 XIII, nr. 124) was de prognose dat de totale storting € 12,3 mln zou bedragen. De daadwerkelijke storting is bepaald op basis van de gerealiseerde premieontvangsten en schade-uitgaven in 2017.

Bevorderen ondernemerschap

De verplichtingenoverschrijding wordt veroorzaakt door een verstrekte subsidie aan de stichting DutchStartHub van € 0,6 mln ten behoeve van StartupDelta 3.0.

Groene Groei en Biobased Economy

Er is budget beschikbaar gesteld aan DICTU ten behoeve van de webapplicatie van de Grondstofscanner (circa € 0,3 mln) waardoor de realisatie € 0,1 mln hoger is dan bij Najaarsnota was geraamd.

Overig subsidies

De hogere verplichtenrealisatie (€ 0,6 mln) wordt veroorzaakt door de afwikkeling van de subsidieverplichtingen Pieken in de Delta.

Bijdrage Agentschap Telecom (AT)

Er is aanvullend budget (€ 0,2 mln) beschikbaar gesteld aan AT voor de realisatie van een informatieveilige werkomgeving voor het toezicht op de eIDAS-verordening en het ETD-stelsel, op basis van een eerder hiertoe aan AT afgegeven committering, waardoor het beschikbare budget is verhoogd.

Bijdrage TNO

De overschrijding van het verplichtingenbudget van TNO in 2017 (€ 0,2 mln) is grotendeels te verklaren door het toezeggen in jaar t-1 van de middelen voor Strategies for Innovation en Industry.

Kamer van Koophandel

Het verplichtingenbudget is verhoogd met € 0,02 mln) in verband met het vastleggen van een verplichting voor 2018 voor het telefoonnummer van de financieringsdesk bij de KVK.

PPS-toeslag

Bij de 2e suppletoire begroting 2017 (Kamerstuk 34 845 XIII, nrs. 1 en 2) is op basis van de toen verwachte aanvragen de verplichtingenruimte van de PPS-toeslag opgehoogd met € 20 mln. Naar nu blijkt was deze verhoging niet voldoende om alle aanvragen te accommoderen en is aanvullend € 0,4 mln nodig.

Topsectoren overig

Vanwege een committering aan het Holstcentrum van in totaal € 1,5 mln valt het verplichtingenbudget € 0,4 mln hoger uit.

Ruimtevaart (ESA)

Dit betreft € 0,1 mln hogere verplichtingen die zijn toegezegd in het kader van de ESA-prijsbijstelling 2017.

Artikel 3 Toekomstfonds

Bijdrage Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland

Door overheveling van budget van de bijdrage RVO.nl van beleidsartikel 3 naar beleidsartikel 2 was het budget op artikel 3 niet toereikend (tekort € 68.000) voor de verstrekte opdracht aan RVO.nl voor de uitvoering van de regelingen die vallen onder het Toekomstfonds.

Artikel 4 Een duurzame en doelmatige energievoorziening

Projecten energie-innovatie

Dit betreft een toezegging die in december 2017 is gedaan aan ECN (TNO) voor onderzoek bij het onderdeel Energietransitie Studies in 2018. Deze toezegging (€ 2,7 mln) is gedaan in het kader van het beleid op het terrein van de Demonstratieregeling Energie Innovatie (DEI) en de Topsector Energie (TSE), maar is geboekt ten laste van het instrument projecten energie-innovatie omdat uit de DEI en TSE alleen subsidies verstrekt door RVO.nl gefinancierd kunnen worden.

SDE en projecten topsectoren Energie

Voor de Hernieuwbare Energie Regeling geldt dat voor twee openstellingen van deze regeling verplichtingen zijn aangegaan ten laste van het budget 2017. Voor de tweede openstelling, die loopt van 1 april 2017 tot 31 maart 2018, zijn iets meer verplichtingen in 2017 aangegaan dan geraamd (€ 0,5 mln). Het totale plafond voor de openstelling zal echter niet overschreden worden.

Onderzoeksprojecten energiedirecties

Omdat het Project-directoraat-generaal Bovengrond in 2017 nog geen eigen budget had, is een omvangrijke opdracht voor het begeleiden van het traject van schadeherstel en de versterkingsopgave tijdelijk ten laste van het onderzoeksbudget geboekt. Daarnaast zijn nog enkele kleinere onderzoeksopdrachten in december verstrekt. Totaal gaat het om een verplichting van € 0,5 mln.

Carbon Capture and Storage (CCS)

Na de Najaarsnota 2017 is de uitvoeringsorganisatie RVO.nl een verplichting aangegaan van € 0,2 mln op het gebied van Carbon Capture and Storage ter financiering voor de jaren 2017 en 2018 van het programmabureau CATO, het R&D-programma op het gebied van Carbon Capture, Transport en Storage dat is ondergebracht bij TNO.

Doorsluis COVA heffing

De hoger dan geraamde ontvangsten voor de COVA (€ 1,2 mln) worden één op één doorgesluisd naar de COVA zelf (verplichtingen en uitgaven).

Artikel 5 Meerjarenprogramma Nationaal Coördinator Groningen

Onderzoeksbudget NCG

De verplichtingenrealisatie van het onderzoeksbudget Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is 1,2 mln hoger dan bij Najaarsnota was geraamd. De hogere verplichting is met name het gevolg van de verstrekte meerjarige opdracht van € 4 mln om te komen tot een actualisatie van de Nederlandse Praktijkrichtlijn Aardbevingen (NPR).

In onderstaand overzicht treft u per beleidsartikel de begrotingswijzigingen voor de verplichtingen aan op het LNV-deel van de begroting sinds de 2e suppletoire begroting 2017.

Bedragen x € 1 mln

Artikel

Omschrijving

Verplichtingen

6

Begrotingsreserve visserij

2,6

6

Begrotingsreserve landbouw

1,8

6

Apurement

5,5

6

Voedselagenda

4,6

6

Topsectoren

2,5

6

Voedselzekerheid/niet EU-declarabele posten

7,5

8

Bijdrage aan RVO.nl

4,3

8

Opdrachten natuurbeleid

2,3

Toelichting

Hieronder treft u per artikel een toelichting aan. De hogere verplichtingen zijn op instrumentniveau (niveau budgettaire tabel slotwet) opgenomen. Op artikelniveau is alleen sprake van een hogere verplichtingenrealisatie op het beleidsartikel 8 (Natuur en biodiversiteit). Op het totaal van artikel 6 is geen sprake van een hogere verplichtingenrealisatie.

Artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens

Begrotingsreserve visserij

De middelen van het EFMZV die niet worden uitgegeven, worden in de reserve gestort waardoor ze beschikbaar blijven als nationale cofinanciering voor het bedrag dat Nederland in het operationeel programma van het EFMZV heeft toegezegd. Om de storting te kunnen doen, moet administratief-technisch ook een verplichting worden geboekt. Deze verplichting komt bovenop de aangegane verplichtingen voor subsidies en opdrachten in het kader van het EFMZV. Hierdoor is sprake van € 2,6 mln hogere verplichtingenrealisatie.

Begrotingsreserve landbouw

De realisatie is het gevolg van middelen uit rentebaten van het cacaobufferstockfonds dat beheerd werd door het voormalig Productschap Akkerbouw en die ontvangen zijn van de Vereffeningsorganisatie PBO’s. De middelen zijn verplicht voor projecten die bijdragen aan een duurzame cacaoconsumptie en productie. Omdat de uitgaven over meerdere jaren plaatsvinden, is een deel van het ontvangen bedrag in de reserve landbouw gestort. Bij de storting in de begrotingsreserve zijn de verplichtingen en uitgaven gelijkgetrokken. De verplichtingen komen hierdoor met € 1,8 mln hoger uit dan bij Najaarsnota 2017 was geraamd.

Apurement

De hogere realisatie van € 5,5 mln komt voort uit door de Europese Commissie opgelegde correcties, waarvan ten tijde van de Najaarsnota 2017 nog niet zeker was dat deze in 2017 betaald zouden worden.

Voedselagenda

In 2016 zijn middelen meerjarig herschikt ten behoeve van de Voedselagenda. Bij deze herschikking is € 20 mln aan kasuitgaven gereserveerd. De verplichtingenstand sloot bij deze herschikking niet aan op de kasuitgaven en om deze reden wordt nu een mutatie (€ 4,6 mln hogere verplichtingen) zichtbaar. Ten opzichte van de oorspronkelijk aan de Tweede Kamer gemelde Voedselagenda doeleinden, treedt geen significante verandering op.

Topsectoren

De toezegging aan Wageningen Research voor topsectoren (€ 2,5 mln) is eind 2017 voor 2018 vastgelegd (op basis van t-1 committering).

Voedselzekerheid/niet EU-declarabele posten

In 2017 heeft Nederland de einddeclaratie voor het Europees Visserijfonds ingediend. De hogere verplichtingen (€ 7,5 mln) voor Voedselzekerheid en internationaal en Europees landbouwbeleid zijn voor het grootste deel het gevolg van uitgaven die in voorgaande jaren zijn gedaan en die zijn gedeclareerd bij het Europees Visserijfonds, maar waarop de Europese Commissie correcties heeft opgelegd. Deze uitgaven zijn eind 2017 uit nationale middelen binnen de begroting verantwoord.

Artikel 8 Natuur en biodiversiteit

Bijdrage aan RVO.nl

De bijdrage aan RVO.nl is met € 4,3 mln verhoogd in verband met een groter aantal te verwerken vergunningsverleningen. Het gaat om het afronden van aanvragen en bewaar- en beroep op beschikkingen op grond van de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet (deze wetten zijn vervangen door de Wet Natuurbescherming die op 1 januari 2017 van kracht is geworden).

Opdrachten natuurbeleid

De hogere verplichtingen houden verband met diverse opdrachten die in 2017 zijn aangegaan. Het betreft de volgende opdrachten: Pilots Agrarisch natuur en Landschapsbeheer (ANLB) € 0,6 mln, Wadden € 0,6 mln, in beslag genomen goederen (IBG) € 0,6 mln en monitoring en evaluatie € 0,5 mln.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes