Kamerstuk 34775-X-14

Onderhandelingsresultaat nieuwe arbeidsvoorwaarden defensiepersoneel

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 13 oktober 2017
Indiener(s): Klaas Dijkhoff (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-14.html
ID: 34775-X-14

Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2017

Tot mijn genoegen kan ik u melden dat Defensie en de centrales van overheidspersoneel op 12 oktober jl. een onderhandelingsresultaat hebben bereikt over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel. De centrales van overheidspersoneel zullen hun achterban over dit onderhandelingsresultaat raadplegen.

De belangrijkste elementen van dit onderhandelingsresultaat zijn:

  • Het salaris voor militair en burgerpersoneel wordt met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 verhoogd met 2,5 procent en per 1 januari 2018 wederom met 1,5 procent. Naast deze vaste loonsverhoging krijgt defensiepersoneel een eenmalige uitkering van 1 procent in 2017 en een extra eenmalige uitkering van 0,5 procent in 2018. Ook wordt de eindejaarsuitkering in 2018 met 0,2 procent verhoogd.

  • In het kader van het langer doorwerken wordt een nieuwe diensteinderegeling ingevoerd. De overgangsmaatregelen bij deze regeling worden aangepast. Hierdoor kunnen meer militairen een keuze maken tussen de oude en de nieuwe diensteinderegeling.

  • Er komen maatregelen om de instroom en doorstroom van personeel te bevorderen. Om ongewenste uitstroom van militairen in FPS fase 2 tegen te gaan, komt er extra budget voor behoud. Daarnaast komt er extra budget om vrijwillig vertrek uit FPS fase 3 te stimuleren, wat de doorstroom kan bevorderen.

  • Om talentontwikkeling bij militairen te stimuleren, wordt het scholingsbudget verhoogd. Het budget blijft tevens langer beschikbaar.

  • Defensie en de centrales voor overheidspersoneel hebben afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de pensioenregeling voor militairen in 2018 aan de veranderde wet- en regelgeving voldoet. Daarnaast is er afgesproken dat er uiterlijk op 1 oktober 2018 overeenstemming is over een nieuw specifiek pensioenstelsel voor militairen. Dit nieuwe pensioenstelsel zal per 1 januari 2019 worden geïmplementeerd en moet zorgen voor een acceptabel pensioen met een acceptabele premie.

Indien de centrales van overheidspersoneel na consultatie van hun achterban instemmen met dit onderhandelingsresultaat, is het streven de salarisverhoging en eenmalige uitkering voor 2017 in december uit te betalen. Met dit pakket aan maatregelen zetten Defensie en de bonden belangrijke stappen voorwaarts. Toekomstperspectief en goede arbeidsvoorwaarden zijn van groot belang voor het herstel van vertrouwen van het defensiepersoneel in Defensie.

De Minister van Defensie, K.H.D.M. Dijkhoff