Kamerstuk 34775-VIII-63

Amendement van het lid Van den Hul c.s. ter vervanging van nr. 52 over 700 miljoen voor werkdrukvermindering en salaris voor leraren in het primair onderwijs

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 6 december 2017
Indiener(s): Kirsten van den Hul (PvdA), Peter Kwint , Lisa Westerveld (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-VIII-63.html
ID: 34775-VIII-63

30,0 %
70,0 %

PVV

CDA

PvdD

SGP

VVD

GL

FVD

SP

PvdA

CU

50PLUS

D66

DENK


Nr. 63 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DEN HUL C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 521

Ontvangen 6 december 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan het opschrift wordt toegevoegd: en wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969.

II

In de beweegreden wordt na «van het Rijk behoren» ingevoegd: alsook dat het noodzakelijk is de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 aan te passen teneinde te kunnen voorzien in dekking voor meer middelen voor werkdrukvermindering en salaris voor leraren in het primair onderwijs.

III

Na artikel 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

In de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 wordt in de tabel van artikel 22, onder IV, «25%» vervangen door: 26,28%.

IV

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 1 Primair onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 700.000 (x € 1.000).

Toelichting

Een achterblijvende beloning, een angstaanjagende hoeveelheid burn-outs, een toenemende werkdruk en te grote klassen, zetten het primair onderwijs onder grote druk. Een van onderaf opgekomen beweging van leraren als PO in Actie is hier een direct gevolg van.

Het regeerakkoord en de begroting OCW voor 2018 voorzien in enkele maatregelen, echter niet in een afdoende totaalpakket dat het primair onderwijs de aandacht en financiële ruimte geeft waar de sector zo naar snakt.

De indieners zijn van mening dat primair onderwijs van topniveau, gegeven door meesters en juffen die de waardering krijgen die ze verdienen, van onschatbare waarde is. Teneinde hier toch een financiële uiting aan te geven, zoeken zij aansluiting bij de eisen, zoals geformuleerd door PO in Actie.

De voorgestelde 700 miljoen geven de ruimte om zowel op het gebied van beloning als op het gebied van werkdruk tegemoet te komen aan de voorstellen van PO in Actie. Middels een verhoging van de vpb dragen via dit voorstel de grote bedrijven iets meer bij aan een hoogwaardige kenniseconomie, waar ook zij van profiteren.

Van den Hul Kwint Westerveld