Kamerstuk 34775-V-41

Decemberbrief 2017 voor de begroting van Buitenlandse Zaken over kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire wet

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 15 december 2017
Indiener(s): Halbe Zijlstra (minister buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-V-41.html
ID: 34775-V-41

Nr. 41 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2017

Hierbij bied ik u de Decemberbrief 2017 aan. Met deze brief wordt u geïnformeerd over majeure beleidsmatige kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2017 van hoofdstuk V (Buitenlandse Zaken) van de begroting van het Rijk.

De Minister van Buitenlandse Zaken, H. Zijlstra

Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste budgettaire beleidsmatige mutaties (verplichtingen, uitgaven en ontvangsten) ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2017 van Buitenlandse Zaken. De genoemde mutaties zullen worden verwerkt in de Slotwet.

Begrotingsartikel 1; Versterkte internationale rechtsorde en versterking van mensenrechten

Uitgaven

Het kasbudget voor de bescherming en bevordering van mensenrechten (artikel 1.2) stijgt met EUR 2,5 miljoen. De additionele middelen worden mede ingezet voor de eerste tranchebetalingen van de nieuwe activiteiten voortkomend uit de in 2017 gehouden call for proposals met name op het gebied van de prioritaire thema’s LHBTI, vrijheid van journalisten en vrijheid van religie en levensovertuiging.

Verplichtingen

Het verplichtingenbudget van artikel 1.2 bescherming en bevordering van mensenrechten stijgt met EUR 11,6 miljoen. Additionele verplichtingsruimte was nodig voor de nieuwe activiteiten voortkomend uit de call for proposals 2017 binnen het mensenrechtenfonds. De verhoging van het verplichtingenbudget betekent alleen voor 2017 een ophoging van het kasbudget (stijging met EUR 2,5 miljoen). Meerjarig zijn er geen additionele kasmiddelen benodigd.

Begrotingsartikel 2; Veiligheid en Stabiliteit

Uitgaven

Het budget voor Goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid (artikel 2.1) stijgt met EUR 2,2 miljoen. De jaarlijkse verplichte bijdrage aan de NAVO valt in 2017 hoger uit dan geraamd vanwege een verplichte extra Nederlandse bijdrage aan de bouw-, verhuis- en aanlegkosten voor het nieuwe NAVO-hoofdkwartier.

Beleidsartikel 4; Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen

Ontvangsten

De consulaire ontvangsten (paspoorten en visa) liggen aan het einde van dit jaar EUR 5,5 miljoen hoger (consulaire ontvangsten paspoorten EUR 1,5 miljoen en visa EUR 4 miljoen) dan gemeld in de Najaarsnota. De toename zit voornamelijk bij de visa-aanvragen wereldwijd, waarbij de absolute aantallen aanvragen uit India, Rusland en Indonesië duidelijk zijn toegenomen.

Beleidsartikel 7; Apparaat

Uitgaven

Het budget voor Apparaatskosten (artikel 7.1) neemt per saldo toe met EUR 9,5 miljoen ten opzichte van de stand zoals gemeld in de tweede suppletoire begroting 2017. Dit wordt in belangrijke mate bepaald doordat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2017 is verhuisd naar de Rijnstraat in Den Haag. Omdat de verhuisdatum later viel dan oorspronkelijk gepland, diende voor een langere periode dubbele huurlasten te worden betaald. Daarnaast nemen de ICT uitgaven toe door extra kosten voor digitale verbindingen met vertegenwoordigingen in het buitenland. Ten tijde van het opstellen van de Tweede Suppletoire Begroting was de precieze hoogte van deze tegenvallers nog niet bekend en daarmee ook niet duidelijk welke rekeningen hiervoor eind 2017 of begin 2018 zouden worden ontvangen. Inmiddels is vast komen te staan dat alle betalingen nog in 2017 worden verricht.