Kamerstuk 34769-8

Amendement van het lid Leijten over een bevoegdheid voor de AFM en DNB om namen van individuele instellingen te noemen in onderzoeksrapporten over de naleving van de Wft.

Dossier: Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Wet toezicht accountantsorganisaties in verband met het vergroten van de transparantie van het toezicht op financiële markten (Wet transparant toezicht financiële markten)

Gepubliceerd: 31 januari 2018
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34769-8.html
ID: 34769-8
Wijzigingen: 34769-12

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 31 januari 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Na artikel 1:95 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1:96

De toezichthouder kan vergelijkbare informatie publiceren over de beoordeling van de prestaties van financiële ondernemingen voor zover deze relevant zijn voor risico’s voor of de mate van naleving van deze wet of een verordening als bedoeld in artikel 1:24 of artikel 1:25, en de informatie niet herleidbaar is tot andere personen dan de betrokken ondernemingen.

Toelichting

Het vertrouwen in de financiële sector is nog altijd laag. Vertrouwen is niet gebaat bij geheimhouding maar bij transparantie. Volgens de indiener hoort bij transparantie ook dat het publiek in staat wordt gesteld kennis te nemen van de mate waarin banken voldoen aan de voor hen geldende wetgeving. Ten aanzien van het toezicht op de accountancy heeft de AFM reeds de bevoegdheid om namen in onderzoeksrapporten bekend te maken, hetgeen zij ervaart als een nuttige uitbreiding van haar instrumentarium. Indiener ziet niet in waarom de Wet toezicht accountantsorganisaties en de wet financieel toezicht hierin van elkaar afwijken. Daarom voorziet dit amendement in de bevoegdheid voor de AFM en DNB om namen van individuele instellingen te noemen in onderzoeksrapporten over de naleving van de Wft.

Leijten