Kamerstuk 34767-22

Amendement van het lid Veldman over het toevoegen van onrechtmatig declareren als weigerings- en intrekkingsgrond

Dossier: Regels in verband met de uitbreiding van het toezicht op nieuwe zorgaanbieders (Wet toetreding zorgaanbieders)

Gepubliceerd: 27 januari 2020
Indiener(s): Hayke Veldman (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34767-22.html
ID: 34767-22

98,0 %
2,0 %

VVD

SGP

Van Kooten-Arissen

50PLUS

SP

FVD

GL

PvdD

PvdA

CDA

DENK

PVV

Van Haga

CU

D66


Nr. 22 AMENDEMENT VAN HET LID VELDMAN

Ontvangen 27 januari 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 5, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel c vervalt «of» en aan het slot van onderdeel d wordt de punt vervangen door «; of».

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. het bepaalde in artikel 35, eerste, tweede, zesde of zevende lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg.

II

Artikel 7, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c wordt «artikel 5, tweede of derde lid» vervangen door «artikel 5, tweede lid, onderdelen a, b, c of d, of derde lid» en wordt «; of» vervangen door een puntkomma.

2. Na onderdeel c wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c1. artikel 35, eerste, tweede, zesde of zevende lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg is overtreden; of.

III

In artikel 9 wordt na «persoonsgegevens» ingevoegd «, waaronder persoonsgegevens» en vervalt «op grond van artikel 5, vierde lid, respectievelijk artikel 7, tweede lid».

IV

In hoofdstuk 2 wordt na artikel 9 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a

De Inspectie gezondheidszorg en jeugd en de Nederlandse zorgautoriteit verstrekken Onze Minister uit eigen beweging of desgevraagd alle gegevens, waaronder persoonsgegevens als bedoeld in artikel 9, die voor Onze Minister van belang zijn voor de weigering dan wel intrekking van een toelatingsvergunning.

V

In hoofdstuk 5 wordt na het opschrift een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 15a

Indien het bij koninklijke boodschap van 8 april 2016 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten in verband met aanpassingen van de tarief- en prestatieregulering en het markttoezicht op het terrein van de gezondheidszorg (Kamerstukken 34 445) tot wet is of wordt verheven en artikel I, onderdeel HH, van die wet in werking is getreden of treedt, wordt in de artikelen 5, tweede lid, en 7, eerste lid, van deze wet «artikel 35, eerste, tweede, zesde of zevende lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg» vervangen door «artikel 56a, eerste, tweede, achtste of negende lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg».

Toelichting

Dit amendement regelt dat onrechtmatig declareren wordt toegevoegd als weigerings- en intrekkingsgrond voor de Wtza-vergunning. Onrechtmatig declareren vindt plaats indien artikel 35 van de Wmg is overtreden. De indiener is van mening dat door een controle op rechtmatig declareren, het belang van kwalitatief goede zorg voorop komt te staan. Zorgaanbieders waar in het verleden onrechtmatige declaraties hebben plaatsgevonden, zouden niet meer toe mogen treden tot het zorglandschap, waarbij uiteraard de proportionaliteit in acht moet worden genomen. Door toevoeging van deze weigerings- en intrekkingsgrond wil de indiener een extra randvoorwaarde scheppen voor juiste zorgverlening. Om dit mogelijk te maken wordt er een basis gecreëerd voor de verwerking en uitwisseling van gegevens, zodat ook effectief uitvoering gegeven kan worden aan de nieuwe bepalingen uit dit amendement.

Veldman