Kamerstuk 34627-21

Gewijzigd amendement van de leden Van der Lee en Van Tongeren over mogelijke flexibele bijdrage netwerkbedrijven

Dossier: Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (voortgang energietransitie)

Gepubliceerd: 24 januari 2018
Indiener(s): Tom van der Lee (GL), Liesbeth van Tongeren (GL)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34627-21.html
ID: 34627-21

32,7 %
67,3 %

SP

D66

CDA

PvdD

PVV

PvdA

FVD

CU

50PLUS

GL

VVD

DENK

SGP


Nr. 21 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER LEE EN VAN TONGEREN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 18

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel P, wordt aan artikel 17c, tweede lid, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een komma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. nieuwe diensten en producten die bijdragen aan de energietransitie en niet strijdig zijn met het belang van het beheer van het net van de netbeheerder en een goed functionerende markt niet verstoren.

II

In artikel II, onderdeel S, wordt aan artikel 10d, tweede lid, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een komma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. nieuwe diensten en producten die bijdragen aan de energietransitie en niet strijdig zijn met het belang van het beheer van het gastransportnet van de netbeheerder en een goed functionerende markt niet verstoren

Toelichting

De energiemarkt is bij uitstek een innovatieve en snel veranderende markt. Totdat de energietransitie is voltooid, zullen de overheid en alle betrokken partijen zich telkens en nog voor vele jaren blijvend moeten aanpassen aan de actualiteit. Ook heeft iedereen er baat bij dat de energietransitie zich zo snel mogelijk voltrekt en alle betrokken partijen zich hiervoor zo sterk mogelijk kunnen inzetten.

Via dit amendement wordt geregeld dat netwerkbedrijven flexibel én innovatief kunnen bijdragen aan de energietransitie. Zo kunnen zij ook nieuwe taken verrichten waar de energietransitie en innovatieve ontwikkelingen daarvoor in de markt straks om vragen, maar waarvan nu nog niet het exacte karakter bekend is, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering. Wel blijft het van belang dat er een goed functionerende markt wordt gefaciliteerd en dat er duidelijkheid is over de marktordening. Daarom zijn er een aantal principes die de mogelijke activiteiten en de rol van een netwerkbedrijf omschrijven:

  • Beheer en onderhoud van vitale energie-infrastructuur

  • Via de netwerkactiviteiten faciliteren van de energiemarkt

  • Gegevens, kennis, expertise en investeringen inzetten voor de energietransitie

  • Met publiek geld mogen geen taken door het netwerkbedrijf worden uitgevoerd in de energietransitie die een goed functionerende markt kunnen verstoren

Deze principes beschrijven duidelijk de rol van netwerkbedrijven en zorgen voor duidelijkheid op de markt waarbij kan worden opgemerkt dat het in normale concurrentie aanbieden van diensten door netwerkbedrijven niet als een verstoring van een goed functionerende markt wordt gezien.

Van der Lee Van Tongeren