Kamerstuk 34550-XIII-72

Amendement van het lid Ouwehand over een Nationaal programma Natuurinclusieve Landbouw

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 24 november 2016
Indiener(s): Esther Ouwehand (PvdD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-72.html
ID: 34550-XIII-72

24,7 %
75,3 %

CU

SGP

Houwers

Klein

GL

50PLUS

PVV

GrKÖ

PvdD

Monasch

PvdA

CDA

SP

Van Vliet

GrBvK

D66

VVD


Nr. 72 AMENDEMENT VAN HET LID OUWEHAND

Ontvangen 24 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000).

II

In artikel 8 Natuur en biodiversiteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement zorgt voor een budget van 500.000 voor het opzetten van een Nationaal programma Natuurinclusieve Landbouw. De Sociaal-Economische Raad (SER) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PB) concluderen dat een transitie in de landbouw nodig is om te komen tot een toekomstbestendige landbouw. De sleutel ligt in natuur-inclusieve landbouw waarbij natuur een vast onderdeel is van de bedrijfsvoering. Dit betekent dat er wordt samengewerkt met de natuur in plaats van tegen de natuur. Zo worden chemische bestrijdingsmiddelen vervangen voor natuurlijke plaagbestrijders. Weidevogels, insecten en bodemdieren profiteren van kruidenrijke graslanden en bloemenranden. Er ontstaat een natuurlijk evenwicht De SER en het PBL delen de conclusie dat sterk leiderschap van de overheid nodig is in deze transitie. Ondanks de grote ambities van het kabinet, blijft de regierol echter uit. Een Nationaal Programma kan handen en voeten geven aan de kabinetsambities. Hiermee kunnen initiatieven, onderzoek, pilots of proeftuinen en het onderwijs op elkaar kunnen worden afgestemd.

Dekking wordt gevonden in de begrotingsreserve apurement (beleidsartikel 6).

Ouwehand