Kamerstuk 34550-XIII-71

Amendement van het lid Van Gerven over het oormerken van een bedrag voor onderzoek uit de biologische sector

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 24 november 2016
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-71.html
ID: 34550-XIII-71

15,3 %
84,7 %

D66

PvdA

Monasch

PvdD

SGP

CDA

CU

GrBvK

GL

VVD

Houwers

PVV

GrKÖ

SP

Klein

Van Vliet

50PLUS


Nr. 71 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 24 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5.000 (x € 1.000).

II

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt binnen artikel 6 Concurrerende, veilige agro-, visserij- en voedselketens een bedrag van vijf miljoen euro vrijgemaakt voor onderzoek uit de biologische sector. Dit amendement wil voor een periode van ten minste 4 jaar, jaarlijks ten minste vijf miljoen euro oormerken voor onderzoek uit de biologische sector. Het geld is bedoeld voor onderzoeksvragen die uit de biologische sector naar voren komen. Extra aandacht gaat hierbij uit naar onderzoeken waarbij de uitkomsten ook de verduurzaming van de reguliere landbouw verder kunnen helpen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de ontwikkeling van biologische dieren- en plantenrassen en natuurlijke additieven, maar ook aan het ontwikkelen van slimme machines voor het wieden van onkruid. Het betreft het oormerken voor vraag gestuurd onderzoek uit de biologische sector van geld binnen artikelonderdeel 6.4 «Kennisontwikkeling en innovatie». Dekking wordt gevonden binnen artikel 6, waar bij «opdrachten» een budgetflexibiliteit resteert van € 16,8 mln.

Van Gerven