Kamerstuk 34550-XIII-69

Amendement van het lid Van Gerven over het financieren van de werkzaamheden van stichting Zorg om Boer en Tuinder

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 22 november 2016
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-69.html
ID: 34550-XIII-69

38,7 %
61,3 %

CU

PvdA

50PLUS

Monasch

SP

GrKÖ

Van Vliet

CDA

GL

SGP

Houwers

D66

VVD

GrBvK

PvdD

Klein

PVV


Nr. 69 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 22 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 120 (x € 1.000).

II

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 120 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe om € 120 duizend te reserveren teneinde de werkzaamheden van stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) te financieren.

De afgelopen jaren stopten gemiddeld zeven boeren per dag. Door problemen in de melkveehouderij en in de varkenshouderij bevinden veel boeren zich momenteel in financiële problemen en zien een aantal van hen zich genoodzaakt te stoppen. Dit geeft vaak grote sociale en psychische problemen.

ZOB biedt onder andere een telefonische hulpdienst en keukentafelgesprekken ter ondersteuning van agrariërs die in financiële en sociale problemen verkeren of genoodzaakt zijn hun bedrijf te beëindigen. De vrijwilligers zijn grotendeels ex-agrariërs die iets soortgelijks hebben doorgemaakt en bieden een luisterend oor en geven advies. Ook ondersteunt ZOB bij het zoeken van een nieuwe toekomst, met nieuwe inkomsten en een plek in de maatschappij. De reiskostenvergoedingen voor vrijwilligers en andere organisatiekosten werden voorheen gesubsidieerd door het Ministerie van EZ. Indiener wil graag dat de subsidie hervat wordt zodat de werkzaamheden die ZOB nu uitvoert niet hoeven te worden beëindigd. De intentie is om de financiering meerjarig voort te zetten. De dekking hiervoor komt uit het niet-juridisch verplichte gedeelte van artikel 6.

Van Gerven