Kamerstuk 34550-XIII-68

Amendement van het lid Van Gerven over een revolverend fonds ter bevordering van de ontwikkeling van dierproefvrije alternatieven

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 22 november 2016
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-68.html
ID: 34550-XIII-68

33,3 %
66,7 %

Houwers

PvdD

PVV

PvdA

GrKÖ

Klein

D66

GL

CDA

50PLUS

SGP

CU

VVD

GrBvK

SP

Monasch

Van Vliet


Nr. 68 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 22 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 15.000 (x € 1.000).

II

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 15.000 (x € 1.000).

Toelichting

Via dit amendement wordt eenmalig 15 miljoen euro uit de begrotingsreserve apurement van art. 6 (zie p. 111 van de memorie van toelichting) geput ten behoeve van de oprichting van een revolverend fonds ter bevordering van de ontwikkeling van dierproefvrije alternatieven.

Gebrek in investeringsgeld voor de ontwikkeling van dierproefvrije alternatieven is een cruciale bottleneck voor de vermindering van het aantal dierproeven. Met aangenomen motie 30 168, nr. 26 vraagt de Kamer de regering in te zetten op een exponentiele vermindering van het aantal dierproeven.

In de businesscase van ZonMw wordt een reductie van ten minste 40% van het huidige aantal dieren voor 2025 haalbaar geacht. De motie is aangenomen in 2011 maar het aantal dierproeven is allerminst exponentieel gedaald.

Om de gewenste vermindering van dierproeven ook daadwerkelijk te bereiken is geld nodig. Dit amendement dient ter oprichting van een revolverend fonds. De hoofdtaak van het revolverend fonds is het uitgeven van gunstige of renteloze leningen ten bate van de ontwikkeling van proefdiervrije alternatieven.

Veel proefdiervrije technieken hebben een potentiele verdiencapaciteit. Rente en aflossingen vloeien weer terug in het fonds en zijn beschikbaar voor nieuwe investeringen. Hetzelfde geld wordt meerdere malen ingezet en kan daardoor meer doelstellingen realiseren.

De indiener acht de dekking verantwoord aangezien het ministerie zelf regelmatig put uit de begrotingsreserves in situaties die haar opportuun lijken en aangezien het slechts om een eenmalige onttrekking van 15 miljoen gaat op deze begrotingsreserve.

Van Gerven