Kamerstuk 34550-XIII-12

Amendement van het lid Gesthuizen over het ongedaan maken van de premieverhoging van de regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB-regeling)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 25 oktober 2016
Indiener(s): Sharon Gesthuizen (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-12.html
ID: 34550-XIII-12

34,0 %
66,0 %

PvdA

50PLUS

VVD

PvdD

CU

GrKÖ

SP

Monasch

Klein

GL

Van Vliet

PVV

SGP

D66

CDA

GrBvK

Houwers


Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID GESTHUIZEN

Ontvangen 25 oktober 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen wordt het ontvangstenbedrag verlaagd met € 6.800 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Toekomstfonds worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 6.800 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement beoogt de indiener de premieverhoging van de regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB-regeling) van 3,6% naar een gemiddelde van 6,65% voor innovatieve bedrijven en 4,65% voor overige bedrijven ongedaan te maken. De BMKB-regeling heeft in haar lange bestaan telkens aangetoond van grote waarde te zijn bij het laagdrempeliger maken van leningen aan bedrijven. Juist nu de economie aantrekt, maar kredietverstrekking door banken aan het midden- en kleinbedrijf problematisch blijft is het zaak dat deze regeling toegankelijk blijft voor alle bedrijven, zeker voor innovatieve bedrijven, en er verder geïnvesteerd kan worden in de economie.

Deze wijziging wordt gedekt door de uitgaven aan de cofinancieringsregeling voor Startups/MKB te verlagen met € 6,8 miljoen evenals de daaruit voortvloeiende verplichtingen (artikel II). Artikel I van dit amendement verlaagt het bedrag van de te ontvangen BMKB-premie.

Gesthuizen