Kamerstuk 34550-XIII-112

Amendement van de leden Bruins en Dik-Faber over een fonds voor wetenschappelijk onderzoek voor technologische innovatie in de visserij

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 30 november 2016
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU), Eppo Bruins (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-112.html
ID: 34550-XIII-112
Wijzigingen: 34550-XIII-123

Nr. 112 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BRUINS EN DIK-FABER

Ontvangen 30 november 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige en duurzame energievoorziening worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement zorgt voor een fonds van 1 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland ten behoeve van technologische innovatie in de visserij. Nederlands onderzoek gericht op technologische innovatie om vissterfte te verminderen vindt nauwelijks plaats. De visserijsector en de natuur hebben baat bij deze innovaties, omdat de overleving van vis kan worden verhoogd. De indieners vinden het belangrijk dat ondernemers in de visserijsector worden ondersteund bij technologische innovatie, aangezien innovaties duur zijn en bovendien ontheffing of tijdelijke aanpassing van regelgeving nodig is. Een innovatieregisseur moet ervoor zorgen dat het innovatiebudget toegankelijk is voor ondernemers, met zo min mogelijk administratieve lasten. Dit helpt zowel de visserijsector als de natuur verder bij het terugdringen van vissterfte. Het onderzoek moet in nauwe samenwerking met de visserijsector en tweedegeldstroomorganisaties voor universitair en praktijkgericht onderzoek opgezet worden.

Dekking wordt gevonden in de Compensatie Energie-intensieve bedrijven (ETS), waar onderbesteding is (artikel 4).

Bruins Dik-Faber