Kamerstuk 34550-VIII-15

Amendement van het lid Bruins over een fonds voor vmbo-techniekopleidingen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 1 november 2016
Indiener(s): Eppo Bruins (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-VIII-15.html
ID: 34550-VIII-15

19,3 %
80,7 %

CU

VVD

CDA

Van Vliet

PVV

Monasch

GrBvK

Klein

SGP

50PLUS

PvdD

PvdA

Houwers

D66

SP

GrKÖ

GL


Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS

Ontvangen 1 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 03 Voortgezet onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 7.928 (x € 1.000).

II

In artikel 03 Voortgezet onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 20.000 (x € 1.000).

III

In artikel 04 Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5.550 (x € 1.000).

IV

In artikel 25 Emancipatie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 6.522 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement zorgt voor 20 miljoen euro voor een fonds voor vmbo-techniekopleidingen. De indiener heeft ernstige zorgen over de afname van leerlingaantallen in vmbo-techniek, over de terugloop en de versnippering in het aanbod in verschillende regio’s en over de financiële problemen voor scholen door de invoering van de nieuwe profielenstructuur in het vmbo. Scholen komen in geldnood en kunnen niet de volle breedte van het profiel aanbieden, als ze niet eerder de drie onderliggende studierichtingen aanboden. Zij worden nu geconfronteerd met extra kosten om apparatuur, materialen en praktijklokalen in te richten op de nieuwe brede profielen. Goedlopende ambachts- en techniekopleidingen gaan hierdoor verloren.

Het vmbo-techniekfonds is bedoeld om techniekonderwijs op peil te houden en scholen te helpen om het PIE-profiel (Produceren, Installeren, Energie) te kunnen aanbieden. Er is een regievoerder nodig die stimuleert, faciliteert en ingrijpt waar de technische profielen verdwenen zijn of dreigen te verdwijnen.

Dekking wordt gevonden in juridisch niet-verplichte middelen uit de artikelen 3, 4 en 25.

Bruins