Kamerstuk 34550-VIII-105

Structurele maatregel schoolkosten 16- en 17-jarige mbo-studenten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 23 december 2016
Indiener(s): Jet Bussemaker (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-VIII-105.html
ID: 34550-VIII-105

Nr. 105 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2016

In mijn brief aan uw Kamer van 30 juni 2016 (Kamerstuk 34 300 VIII, nr. 155) over schoolkosten heb ik aangekondigd dat ik in 2016 incidenteel € 5 miljoen en vanaf 2017 structureel € 10 miljoen beschikbaar stel om de schoolkosten voor 16- en 17-jarige bol-studenten uit gezinnen met een laag inkomen te beperken. Het is namelijk niet acceptabel dat de hoogte van schoolkosten de keuze voor vervolgonderwijs of voor een mbo-opleiding beïnvloedt. Voor dit schooljaar (2016–2017) is daarom de Tijdelijke regeling voorziening leermiddelen voor deelnemers uit minimagezinnen van kracht geworden.

Met deze brief informeer ik u over de verlenging van de Tijdelijke regeling met een jaar en de stappen naar een structurele maatregel om aan het schoolkostenprobleem voor minderjarige bol-studenten tegemoet te komen. Ik vind het te vroeg om nu al een keuze te maken over hoe de structurele oplossing er precies uit gaat zien. De Tijdelijke regeling voor dit schooljaar is nog niet zo lang van kracht en meer dan eerste indrukken over de werking ervan zijn niet bekend. Voor de introductie en zorgvuldige uitwerking van een nieuwe structurele maatregel, die vanaf het schooljaar 2017–2018 in werking moet treden is het te kort dag.

Wel ben ik van mening dat we met elkaar op de goede weg zijn en dat het van belang is om de komende maanden te achterhalen of de beschikbare middelen goed worden besteed en de doelgroep wordt bereikt. Zowel de MBO Raad als Leergeld Nederland spannen zich op dit moment in om voorbeelden van instellingen die inmiddels een goede voorziening hebben getroffen, onder alle mbo-instellingen te verspreiden. Ook doen zij hun uiterste best om mbo-instellingen te ondersteunen bij de uitvoering van de Tijdelijke regeling zodat alle 16- en 17-jarige bol-studenten uit minimagezinnen over de benodigde leermiddelen beschikken om hun opleiding goed te kunnen volgen. Instellingen die al een heldere voorziening hebben getroffen zijn bijvoorbeeld het Arcus College, ROC West Brabant en Scalda. Tevens heb ik begrepen dat een aantal noordelijke roc’s en aoc’s de handen ineen slaat om met elkaar een gezamenlijke voorziening voor te bereiden. Deze instellingen communiceren op een transparante wijze over de voorwaarden waaronder een beroep kan worden gedaan op de aanvullende middelen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de doelgroep en de leermiddelen waarvoor deze gelden beschikbaar zijn, over de wijze waarop een aanvraag kan worden ingediend, over de toetsing van de aanvraag en de financiering van de leermiddelen.

Ik neem iets meer tijd voor de uitwerking van de structurele maatregel en verleng daarom in ieder geval de huidige Tijdelijke regeling met een jaar, waarbij ik het beschikbare budget verdubbel tot € 10 miljoen. De inzet van deze € 10 miljoen voor het beperken van schoolkosten is onderdeel van de € 200 miljoen die het kabinet structureel beschikbaar heeft gesteld voor politieke prioriteiten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker