Kamerstuk 34550-VI-110

Twee besluiten op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) welke betrekking hebben op een voormalig advocaat-generaal

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 2 juni 2017
Indiener(s): Stef Blok (minister zonder portefeuille binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties, minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-VI-110.html
ID: 34550-VI-110

Nr. 110 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juni 2017

Hierbij bied ik u ter informatie twee besluiten op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) aan welke betrekking hebben op een voormalig advocaat-generaal1.

Uw Kamer verzocht mij eerder om informatie over de kwestie van een voormalig advocaat-generaal, die wordt verdacht van het indienen van onjuiste aangiften bij de Belastingdienst, het onjuist informeren van de Belastingdienst en valsheid in geschrifte.2 Mijn ambtsvoorganger heeft toegezegd u te informeren over de uitspraak in de strafzaak, zodra deze onherroepelijk is.3 Daarvan is thans nog geen sprake. Omdat echter twee besluiten zijn genomen op grond van de Wob die raken aan het onderwerp van uw vragen (de informatie heeft betrekking op dezelfde persoon), informeer ik u over deze besluiten. In het Wob-verzoek is onder meer verzocht om informatie in documenten met betrekking tot de voormalig advocaat-generaal die is gewisseld tussen leden van het College van procureurs-generaal en medewerkers van het College en de ministers en staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie en hun medewerkers.

Op basis van dit Wob-verzoek is door mij op 2 juni een besluit genomen. Dit besluit treft u ter informatie bijgaand aan4. Voorts heeft het Openbaar Ministerie namens mij op 2 mei jl. een Wob-besluit genomen naar aanleiding van het Wob-verzoek. Dit besluit treft u eveneens bijgaand aan5. Een deel van de documenten die binnen de reikwijdte van het verzoek vallen, is nog onderwerp van besluitvorming door het Openbaar Ministerie. Bij de besluiten wordt informatie uit een groot aantal documenten openbaar gemaakt. Desgewenst kan ik, respectievelijk het Openbaar Ministerie, u die verstrekken.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok