Kamerstuk 34550-V-53

Reactie op het amendement van het lid Servaes over budget ter bescherming en bevordering van mensenrechten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 5 december 2016
Indiener(s): Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-V-53.html
ID: 34550-V-53

Nr. 53 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 december 2016

Conform mijn toezegging aan uw Kamer om vóór de stemmingen op 8 december aanstaande u nadere informatie te doen toekomen over de dekking van het amendement van de heer Servaes (Kamerstuk 34 550 V, nr. 17) zoals ingediend bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bericht ik u als volgt.

Het betreffende amendement beoogt het budget ter bescherming en bevordering van mensenrechten onder beleidsartikel 1 (Versterkte internationale rechtsorde en eerbiediging van mensenrechten) te verhogen met EUR 2 miljoen. In het amendement is aangegeven dat de dekking een verlaging betreft met EUR 2 miljoen van nog niet juridisch verplichte uitgaven op beleidsartikel 4 (Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen).

Het beleidsartikel 4 (Consulaire belangenbehartiging en het internationaal uitdragen van Nederlandse waarden en belangen) is breder dan alleen consulaire belangenbehartiging. De dekking wordt binnen beleidsartikel 4 gevonden door een verlaging van het budget voor publieksdiplomatie. De financiering van het amendement gaat niet ten koste van het budget voor de consulaire activiteiten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders