Kamerstuk 34548-14

Amendement van het lid Voortman over een heffingsvermindering bij de renovatie tot zeer energiezuinige woningen, zoals nul-op-de-meter woningen

Dossier: Wijziging van de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II naar aanleiding van de evaluatie van de verhuurderheffing

Gepubliceerd: 14 december 2016
Indiener(s): Linda Voortman (GL)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34548-14.html
ID: 34548-14
Wijzigingen: 34548-27

Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID VOORTMAN

Ontvangen 14 december 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, onder 2, wordt na onderdeel c een onderdeel toegevoegd, luidende:

d. Onder vervanging van «, of» aan het slot van onderdeel 6°(nieuw) door een puntkomma en de puntkomma aan het slot van onderdeel 7°(nieuw) door «, of» wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 8°. verbouw van huurwoningen waarbij verhuurder en huurder een energieprestatievergoeding als bedoeld in artikel 7:237 lid 1 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek zijn overeengekomen.

II

Artikel I, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel 1, onder d, komt te luiden:

d. Onder vervanging van «en» door een puntkomma aan het slot van onderdeel h (nieuw) en de punt aan het slot van onderdeel i (nieuw) door een puntkomma worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • j. de bouw van huurwoningen als bedoeld in artikel 1.2, tweede lid, onderdeel b, onder 2°, die gelegen zijn in een gebied als bedoeld in het tweede lid, onderdeel a: € 25.000 per gebouwde huurwoning, en

  • k. verbouw van huurwoningen waarbij verhuurder en huurder een energieprestatievergoeding als bedoeld in artikel 7:237 lid 1 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek overeenkomen: € 5.000 per verbouwde huurwoning.

2. In onderdeel 2, onder c, wordt in de aanhef «zes onderdelen» vervangen door «zeven onderdelen» en wordt onder vervanging van «, en» aan het slot van onderdeel g door een puntkomma en van de punt aan het slot van onderdeel h door «, en» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. met betrekking tot investeringen als bedoeld in het eerste lid, onder k, uitsluitend van toepassing voor zover die investeringen gerealiseerd zijn op of na 1 januari 2017.

3. In onderdeel 3 wordt onder vervanging van «, en» aan het slot van onderdeel i door een puntkomma en van de punt aan het slot van onderdeel j door «, en» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • k. de verbouw van huurwoningen als bedoeld in het eerste lid, onder k ten minste € 12.500 per verbouwde huurwoning.

III

Artikel I, onderdeel F, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 1 wordt in het eerste lid, onder c, na «onder 2°» ingevoegd: en 8°.

2. In onderdeel 1a, onderdeel b, wordt in onderdeel a «artikel 1.11, tweede lid, onderdelen a tot en met g» vervangen door: artikel 1.11, tweede lid, onderdelen a tot en met g en k.

3. In onderdeel 2, onderdeel a, wordt «artikel 1.2, tweede lid, onderdeel b, onder 1°, 2°, 3° of 4°» vervangen door: artikel 1.2, tweede lid, onderdeel b, onder 1°, 2°, 3°, 4° of 8°.

Toelichting

Met dit amendement wordt een heffingsvermindering gecreëerd voor het renoveren van bestaande huurwoningen tot zeer energiezuinige woningen zoals nul-op-de-meter woningen. Dit zijn woningen waarop, bij gemiddelde klimaatomstandigheden en gemiddeld gebruik evenveel energie verbruikt als wordt opgewekt. De heffingsvermindering komt te gelden voor het hele land. De indiener acht deze heffingsvermindering noodzakelijk om een impuls te geven aan energiebesparing in de huursector en zo een bijdrage te leveren aan het behalen van de daarvoor gestelde doelen in het Energieakkoord en de afspraak uit het Huurconvenant om in 2020 gemiddeld energielabel B in alle huurwoningen realiseren.

Voortman