Gepubliceerd: 4 mei 2016
Indiener(s): Martin van Rijn (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) (PvdA)
Onderwerpen: gezondheidsrisico's zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34470-4.html
ID: 34470-4

Nr. 4 NADER RAPPORT1

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt/uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 26, vijfde lid, van de Wet op de Raad van State)

Hieronder is opgenomen het nader rapport d.d. 29 april 2016, aangeboden aan de Koning door de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw Kabinet van 23 december 2015, no. 2015002306, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 10 februari 2016, no. W.13.15.0461/III, bied ik U hierbij aan. De afdeling advisering van de Raad van State heeft geen inhoudelijke opmerkingen gemaakt.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt artikel I, onderdeel A, van het voorstel van wet ter verduidelijking en ter voorkoming van misverstand in die zin te wijzigen dat de definitie van sponsoring wordt uitgebreid met aanverwant product. Dat verheldert dat sponsoring ook van toepassing is op de elektronische sigaret zonder nicotine, navulverpakking zonder nicotine, patroon zonder nicotine en voor roken bestemd kruidenproduct.

Verder is in dat artikel het begrip verkooppunt uitgebreid met elektronische sigaretten zonder nicotine, navulverpakkingen zonder nicotine, patronen zonder nicotine en voor roken bestemde kruidenproducten. Dat maakt dat verkooppunten die deze producten verkopen ook onder de definitie van verkooppunt vallen.

Ten slotte is artikel I, onderdeel F, van het voorstel van wet in die zin aangepast dat de invulling van de reguliere presentatie van tabaksproducten en aanverwante producten in verkooppunten niet meer op wetsniveau plaatsvindt, maar op het niveau van algemene maatregel van bestuur. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens tot meer flexibiliteit bij de vaststelling van de regels inzake de reguliere presentatie van tabaksproducten en aanverwante producten. Voorts wordt het hierdoor mogelijk de regels met betrekking tot reguliere presentatie van tabaksproducten en aanverwante producten te laten differentiëren tussen verschillende verkooppunten en producten.

Ik moge U verzoeken het hierbij gevoegde gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn