Kamerstuk 34457-18

Nader gewijzigd amendement van het lid Duisenberg ter vervanging van nrs. 9 en 14 over het stellen van voorwaarden aan het toelatingsrecht

Dossier: Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs en enkele andere wetten ter invoering van een vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het beroepsonderwijs

Gepubliceerd: 6 september 2016
Indiener(s): Pieter Duisenberg (VVD)
Onderwerpen: beroepsonderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34457-18.html
ID: 34457-18

70,7 %
29,3 %

Van Vliet

Houwers

SP

CDA

PVV

GrBvK

50PLUS

Klein

SGP

D66

PvdA

VVD

CU

GL

GrKÖ

PvdD


Nr. 18 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID DUISENBERG TER VERVANGING VAN DIE GEDRUKT ONDER NRS. 9 EN 14

Ontvangen 6 september 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel G, worden aan artikel 8.1.1c, derde lid, onder het vervallen van «of» aan het slot van onderdeel a en het vervangen van de punt aan het slot van onderdeel b door «; of» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. paragraaf 2a van de Leerplichtwet 1969 niet meer op hem van toepassing is, en:

    • 1°. hij zich niet uiterlijk op de datum, genoemd in artikel 8.0.1, eerste lid, heeft aangemeld, voor zover het een opleiding betreft die start bij de aanvang van het op die datum volgende studiejaar, en voor zover het derde lid van dat artikel niet van toepassing is, en

    • 2°. ten behoeve van hem geen studiekeuzeadvies is uitgebracht als bedoeld in artikel 8.0.4, voor zover het bevoegd gezag daartoe voor diegene verplichte intakeactiviteiten organiseert.

II

In artikel I, onderdeel G, wordt in artikel 8.1.1c, vierde lid, na «artikel 8.2.2a gestelde eisen,» ingevoegd «of, indien paragraaf 2a van de Leerplichtwet 1969 op hem van toepassing is, omdat hij niet voldoet aan de in het derde lid, onderdeel c, onder 1° en 2° genoemde voorwaarden,», en vervalt: andere.

III

In artikel IV, onderdeel D, wordt aan artikel 8.1.1b, derde lid, onder het vervallen van «of» aan het slot van onderdeel a en het vervangen van de punt aan het slot van onderdeel b door «; of» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. paragraaf 2a van de Leerplichtwet 1969 niet meer op hem van toepassing is, en:

    • 1°. hij zich niet uiterlijk op de datum, genoemd in artikel 8.0.1, eerste lid, heeft aangemeld, voor zover het een opleiding betreft die start bij de aanvang van het op die datum volgende studiejaar, en voor zover het derde lid van dat artikel niet van toepassing is, en

    • 2°. ten behoeve van hem geen studiekeuzeadvies is uitgebracht als bedoeld in artikel 8.0.3, voor zover het bevoegd gezag daartoe voor diegene verplichte intakeactiviteiten organiseert.

IV

In artikel IV, onderdeel D, wordt in artikel 8.1.1b, vierde lid, na «artikel 8.2.2a gestelde eisen,» ingevoegd «of, indien paragraaf 2a van de Leerplichtwet 1969 op hem van toepassing is, omdat hij niet voldoet aan de in het derde lid onderdeel c onder 1° en 2° genoemde voorwaarden,», en vervalt: andere.

Toelichting

De indiener is van mening dat rechten en plichten voor de student in evenwicht dienen te zijn. Middels dit amendement wordt daarom geregeld dat niet-kwalificatieplichtige zich alleen kan beroepen op het toelatingsrecht, indien hij of zij zich heeft aangemeld voor of op de wettelijke aanmelddatum. Het vervallen van het recht op toelating betekent niet dat de instelling de inschrijving moet weigeren, maar dat de instelling dit wel mag doen. Omdat de indiener elke kwalificatieplichtige wel de kans wil geven om aan een opleiding te starten vervalt voor deze groep het toelatingsrecht niet, maar kan de instelling wel een andere opleiding toewijzen dan de eerste voorkeur van de kwalificatieplichtige wanneer hij of zij zich na de aanmelddatum heeft aangemeld.Voorts is de indiener de mening toegedaan dat het niet deelnemen aan een intakeactiviteit, wanneer de instelling deelname verplicht heeft gesteld, er toe leidt dat een niet-kwalificatieplichtige het recht op toelating verliest. Ook hier stelt de indiener voor dat de instelling de niet-kwalificatieplichtige mag weigeren, maar de instelling hiertoe niet verplicht wordt. Eveneens geldt dat een kwalificatieplichtige niet zijn of haar toelatingsrecht verliest, maar de instelling hem of haar een andere opleiding kan toewijzen dan de eerste keuze.De indiener beoogt met deze wijzigingen het wetsvoorstel meer in balans te brengen en alle aspirant-studenten te stimuleren om zich goed en tijdig te verdiepen in hun vervolgopleiding.

Duisenberg