Gepubliceerd: 14 september 2016
Indiener(s): Eppo Bruins (CU)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34412-9.html
ID: 34412-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS

Ontvangen 14 september 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel J, wordt in het voorgestelde artikel 1.23, vijfde lid, na «certificaten» ingevoegd:, alsmede door de Evangelische Hogeschool, uitgaande van de Stichting Evangelische Hogeschool.

Toelichting

Dit amendement zorgt ervoor dat een uitzondering in de wet wordt opgenomen voor de Evangelische Hogeschool Amersfoort (EH). De EH voert deze naam al sinds haar oprichting in 1977. De EH is een maatschappelijk gevestigd instituut en binnen de doelgroep een begrip geworden. De EH bereidt studenten voor op hun vervolgstudie door onder meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en een gedegen begeleiding bij studiekeuze en studiehouding, waardoor studie-uitval in het hoger onderwijs zoveel mogelijk wordt voorkomen. De EH communiceert nadrukkelijk dat het een tussenjaar betreft en dat er geen door de overheid erkend diploma verschaft wordt dat toegang geeft tot andere opleidingen. Van enige vorm van misleiding is geen sprake.

In het wetsvoorstel wordt een uitzondering gemaakt voor volksuniversiteiten en volkshogescholen. Net als de volkshogescholen stelt de EH geen graden in het vooruitzicht en wordt van studenten gevraagd om een deel van het cursusgeld te betalen. Een belangrijke voorwaarde voor het opnemen van de EH als uitzondering is dat de EH duidelijk communiceert over het karakter van het onderwijs, bijvoorbeeld dat geen door de overheid erkend diploma wordt verschaft dat toegang geeft tot andere opleidingen.

Bruins