Gepubliceerd: 11 maart 2016
Indiener(s): Pieter Duisenberg (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34409-5.html
ID: 34409-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 11 maart 2016

De vaste commissie voor Financiën belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Inhoudsopgave

Algemeen

1

Artikelsgewijze toelichting

2

Algemeen

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de Wet aanpassingen aan het Douanewetboek van de Unie.

Deze leden ontvangen signalen dat nu de wetgeving wordt geïmplementeerd het voor het Nederlandse bedrijfsleven van groot belang is dat er meer duidelijkheid komt over de gevolgen van deze nieuwe aanpassingen. Het is op zich goed dat een verordening van tijd tot tijd wordt geactualiseerd. Kan de regering aangeven wat precies de daadwerkelijke gevolgen zijn voor Nederlandse bedrijven en ondernemers die met de in- en uitvoer te maken hebben?

De leden van de PvdA-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel Wet aanpassingen aan het Douanewetboek van de Unie. Het betreft een wetsvoorstel dat enkele wijzigingen in het Europese Douanewetboek implementeert. De leden van de PvdA-fractie vragen zich af op welke punten er ruimte voor lidstaten, en in het bijzonder Nederland, bestaat om eigen invulling te geven aan de implementatie. Is het zo dat alle bepalingen worden voorgeschreven door de verordening en dat er geen ruimte bestaat voor invulling door lidstaten?

De leden van de SP-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de aanpassingen aan het Douanewetboek van de Unie. Zij hebben nog enkele vragen. In de toelichting schrijft de regering dat de wijzigingen «veelal» van technische aard zijn. Kan de regering kort en met verwijzingen aangeven welke wijzigingen niet van technische aard zijn?

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de wet aanpassingen aan het Douanewetboek van de Unie. Deze leden hebben nog enkele vragen over dit wetsvoorstel.

De leden van de CDA-fractie vragen de regering aan te geven wat de gevolgen van onderhavige wet zijn voor het vaststellen van de douanewaarde. Klopt het dat royalty’s vaker in de douanewaarde moeten worden opgenomen? Welke transactie wordt leidend, nu de first-sale-optie vervalt, zo vragen de leden van de CDA-fractie. Is de last sale altijd de prijs die de importeur betaalt? Of moet deze waarde anders worden bepaald op het moment dat de importeur de goederen reeds doorverkocht heeft voor het moment van import?

Klopt het dat een Bindende Tariefinlichting onder het Douane Wetboek van de Unie (DWU) ook bindend is voor de aanvrager, zo vragen de leden van de CDA-fractie. Wat zijn de gevolgen als de aanvrager vervolgens toch een andere goederencode gebruikt dan die op de Bindende Tariefinlichting?

Artikelsgewijze toelichting

Artikel IV, onderdelen E en F(artikelen 1:9 en 1:10 van de Algemene douanewet)

De leden van de fractie van de SP vragen of er veel Nederlandse douane-expediteurs naar andere lidstaten zullen gaan omdat de aansluiting van de nationale eisen aansluiten bij de maximumeisen voor douanevertegenwoordigers uit andere lidstaten. Zo ja, hoeveel? Komen er ook douane-expediteurs uit andere lidstaten? Kan de regering aangeven wat dit voor gevolgen (waaronder getalsmatig) heeft voor de Nederlandse douane?

Artikel IV, onderdeel P, onder 7 (artikel 2:1 van de Algemene douanewet)

De leden van de fractie van de SP vragen zich af in welke gevallen rente in rekening moet worden gebracht in artikel 112, tweede lid en artikel 114, eerste lid.

Artikel X, onderdelen H, I, J en K (artikelen 27bis, 27ter, 27quater, 28 en 28a van de Invorderingswet 1990

Waarom worden er wederom nieuwe rentebegrippen geïntroduceerd, vragen de leden van de SP-fractie. Zijn er naast de eigen rentevoet en grondslag nog andere verschillen tussen de oude en nieuwe rentebegrippen? Zo ja, welke? Kan er een overzicht worden gegeven van al de rentebegrippen met rentevoet en grondslag? Gaan er ook rentebegrippen verdwijnen?

De voorzitter van de commissie, Duisenberg

De adjunct-griffier van de commissie, Van den Eeden