Kamerstuk 34401-8

Amendement van het lid Smaling waarmee de Belemmeringenwet Privaatrecht niet van toepassing wordt op windparken met een capaciteit van minstens 5 MW

Dossier: Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 (tijdig realiseren doelstellingen Energieakkoord)

Gepubliceerd: 18 februari 2016
Indiener(s): Eric Smaling
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34401-8.html
ID: 34401-8

30,0 %
69,3 %

Van Vliet

PvdD

CU

CDA

GrBvK

VVD

D66

GL

SP

PVV

Klein

SGP

Houwers

GrKÖ

PvdA

50PLUS


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID SMALING

Ontvangen 18 februari 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I vervalt onderdeel D.

Toelichting

Via de Rijkscoördinatieregeling wordt de aanleg van energievoorzieningen mogelijk gemaakt. De termen «van algemeen nut», «van algemeen belang» en «gemeenschappelijk belang» zijn juridisch niet gedefinieerd. Met name bij onteigening van eigendom, zal moeten worden aangetoond dat het belang van de gemeenschap boven dat van eigendom gaat.

De Belemmeringenwet Privaatrecht biedt de mogelijkheid om eigenaren en rechthebbenden (alsook rechtsopvolgers) een plicht op te leggen tot het gedogen van bepaalde werken in of boven hun eigendom (de zogenaamde gedoogplicht). Dit gaat minder ver dan bij onteigening, waarbij sprake is van een gedwongen ontneming van eigendom. De BP wordt vooral aangewend voor onderhoud en werkzaamheden aan reeds bestaande installaties, niet om de aanleg van windparken mogelijk te maken.

Door nu de Belemmeringenwet Privaatrecht rechtstreeks te koppelen aan de aard van het werk, te weten windparken van meer dan 5 MW, wordt via een wet uit 1927, gemeenten gedwongen mee te werken aan een ruimtelijke inpassing van een windpark, waaraan zij eerder hebben aangegeven niet mee te willen werken. Gemeenten moeten het recht hebben om in overleg met de provincie te komen tot een afgewogen ruimtelijke inpassing. Door de BP op deze aan te wenden wordt deze wet ingezet bij het beslechten van een ruimtelijke inpassingsdiscussie. Daarnaast loopt dit artikel vooruit op de Omgevingswet.

De Minister stelt in de nota naar aanleiding van het verslag: «In het wetsvoorstel wordt ten aanzien van de gedoogplicht de verwijzing naar een toepasselijke procedure vervangen door een verwijzing naar de omvang van een windpark».

Ook zonder dat de Belemmeringwet Privaatrecht op te nemen in de wet, staat exploitanten van windmolens niets in de weg te zijner tijd waar nodig een beroep te doen op de Belemmeringenwet.

Dit amendement regelt dat de beoogde bepaling over de Belemmeringenwet Privaatrecht komt te vervallen.

Smaling