48,7 %
51,3 %

Klein

GrBvK

GrKÖ

GL

50PLUS

PvdA

CU

Van Vliet

PvdD

D66

Houwers

SP

PVV

VVD

CDA

SGP


Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN TOORENBURG EN TELLEGEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 81

Ontvangen 25 april 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt «Tijdelijke regels» vervangen door «Regels» en wordt «Tijdelijke wet» vervangen door: Wet.

II

In artikel 9 wordt «Tijdelijke wet» vervangen door: Wet.

III

In artikel 10 wordt «Tijdelijke wet» vervangen door: Wet.

IV

In artikel 13 vervalt het tweede lid, alsmede de aanduiding «1.» voor het eerste lid.

V

Artikel 14 vervalt.

VI

Artikel 15 vervalt.

VII

In artikel 16 wordt «Tijdelijke wet» vervangen door: Wet.

Toelichting

Onderhavig wetsvoorstel stelt belangrijke maatregelen voor in de strijd tegen terrorisme en het voorkomen van aanslagen door de Nederlandse bevoegde autoriteiten.

De indieners kunnen gelet op de verwachte voortdurende en aanhoudende terrorismedreiging daarom niet goed doorgronden waarom de regering voorstelt de wet na vijf jaar automatisch te laten vervallen. De regering geeft zelf ook aan dat er op dit moment geen aanleiding is om te veronderstellen dat de terroristische dreiging die aanleiding vormt voor dit wetsvoorstel na de periode van vijf jaar voorbij zal zijn (Kamerstukken II 2015/16, 34 359, nr. 6, p. 1). Behalve dat de voorgestelde maatregelen dan niet meer kunnen worden ingezet bestaat het risico dat op dien wijze ook opgedane expertise en ervaring met de opgelegde maatregelen verloren gaat bij de betrokken diensten. Bovendien is in het wetsvoorstel een evaluatiebepaling opgenomen, waarin ook kan worden ingegaan op de doeltreffendheid van de wet en de gewenste eventuele voorzetting van de maatregelen.

Daarom stellen de indieners voor de vervallenverklaring na een termijn van vijf jaar na inwerkingtreding, geregeld in artikel 13, tweede lid, van deze wet, te schrappen.

Van Toorenburg Tellegen