Kamerstuk 34348-42

Amendement van de leden Wassenberg en Van Tongeren dat regelt dat de tweede nota van wijziging wordt teruggedraaid voor zover het betreft het mogelijk maken van permanente opslag van CO2 tegelijkertijd met de winning van aardolie of aardgas

Dossier: Wijziging van de Mijnbouwwet (versterking veiligheidsbelang mijnbouw en regie opsporings-, winnings- en opslagvergunningen)

Gepubliceerd: 29 juni 2016
Indiener(s): Frank Wassenberg (PvdD), Liesbeth van Tongeren (GL)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34348-42.html
ID: 34348-42
Origineel: 34348-2

Nr. 42 AMENDEMENT VAN DE LEDEN WASSENBERG EN VAN TONGEREN

Ontvangen 29 juni 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I vervallen onderdelen Ha en Hb.

II

In artikel I vervalt onderdeel Ka.

III

In artikel I, onderdeel L, vervalt: en «Artikel 26, zesde lid» wordt vervangen door: Artikel 26, zesde en zevende lid.

IV

In artikel I vervalt onderdeel La

V

In artikel I vervalt onderdeel Ob.

Toelichting

Dit amendement draait het gedeelte van de Tweede nota van wijziging terug dat de permanente opslag van CO2 tegelijkertijd met de winning van aardolie of aardgas mogelijk maakt.

De regering geeft als toelichting dat op dit moment de kosten van CCS nog relatief hoog zijn en dat de keten van alle CCS-stappen – afvang, transport en opslag – nog niet grootschalig in de praktijk is getest. Permanente opslag van CO2 is bedoeld om blijvend broeikasgassen uit de atmosfeer te verwijderen. Wereldwijd is nog niet veel ervaring opgedaan met permanente opslag van CO2. Permanente opslag van CO2 tegelijk met de winning van aardolie of aardgas is een niet beproefde techniek, waarvan onduidelijk is of (een deel van) de CO2 weer vrijkomt bij de winning van aardolie of aardgas. Ook vermindert de combinatie van CO2-opslag en winning van aardolie of aardgas de netto CO2-reductie, door de CO2 uitstoot van extra gewonnen aardolie of aardgas. Indieners vinden het dan ook onverantwoord om de mogelijkheden voor CCS op dit moment te vergroten.

Wassenberg Van Tongeren