Kamerstuk 34348-26

Amendement van het lid Smaling dat het instellen van een onafhankelijk meetnetwerk bij AMvB beoogt te regelen

Dossier: Wijziging van de Mijnbouwwet (versterking veiligheidsbelang mijnbouw en regie opsporings-, winnings- en opslagvergunningen)

Gepubliceerd: 28 juni 2016
Indiener(s): Eric Smaling
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34348-26.html
ID: 34348-26
Wijzigingen: 34348-29

Nr. 26 AMENDEMENT VAN HET LID SMALING

Ontvangen 28 juni 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel I, onderdeel Q, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Bij algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld met betrekking tot het instellen van een onafhankelijk meetnetwerk waarbij in ieder geval gebruik wordt gemaakt van gebouwsensoren. De voordracht voor een krachtens de eerste volzin vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Er bestaat al enige jaren een impasse over wat nu wel en niet aardbeving gerelateerde schade is. Gedupeerden met schade hebben recht op duidelijkheid. Aansturen op rechtbankuitspraken en het opbouwen van jurisprudentie duurt jaren en verschaft vanwege de complexiteit onvoldoende duidelijkheid. Naar verhouding wordt er veel aandacht geschonken aan het meten van de bodemdaling als gevolg van compactie. Men heeft echter nooit gekeken naar het totale systeem van gebouw-fundering-terp-bodem-ondergrond en hoe zich dat ontwikkelt in de tijd. Alleen dan wordt ook het effect van opeenvolgende kleine bevingen zichtbaar. Onderbelicht zijn de mogelijkheden om de relatie tussen bevingen/trillingen en schade en de relatie tussen lokale zakkingen/zettingen en schade transparant in beeld te brengen.

Snelheidsmeters brengen de gevolgen van de aardbeving in kaart, niet de schade. Permanente online functionerende tiltmeters en glasvezel-deformatiesensoren kunnen dit wel. Het meetprogramma gaat naast versnellingsmeters ook gebruik maken van gebouwsensoren (ook wel tiltmeters genoemd) en glasvezel deformatiesensoren bij gas- en zoutwinning.

Contourlijnen geven niet de werkelijkheid weer. De huidige contourlijnen hebben geen enkele officiële, wettelijke of juridische status. Om een beter inzicht te krijgen in welk gebied schade is met bijbehorende PGA (verticale Ground Peak Accelaration) is een online functionerend netwerk van belang.

Om de veiligheid van bewoners te borgen komt er een Nieuwe Praktijk Richtlijn (NPR 9998). Die NPR is nodig voor het bouwkundig versterken en gaat uit van maximale piekgrondversnellingen. Naar verwachting zal de definitieve NPR in 2017 dwingend worden opgenomen in het Bouwbesluit.

Dit amendement voegt het instellen van een onafhankelijk meetnetwerk – via de Amvb – toe en geeft daarmee ook uitvoering aan twee eerder aangenomen moties die eigenlijk niet uitgevoerd worden, motie 33 529, nr. 231 die uitvoering geeft aan een onafhankelijk meetnet en motie 33 529, nr. 232 die invulling geeft aan de breedte van het meetprogramma. De Amvb wordt bij de beide kamers van de Staten-Generaal voorgehangen.

Smaling