Kamerstuk 34329-24

Amendement van het lid Gesthuizen dat regelt dat de Commissie van Aanbestedingsexperts een tweetal extra taken krijgt, namelijk de huidige taak van het Expertisecentrum aanbesteden PIANOo en het bevorderen van de doelmatigheid van aanbestedingsprocedures

Dossier: Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Gepubliceerd: 15 maart 2016
Indiener(s): Sharon Gesthuizen (SP)
Onderwerpen: economie organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34329-24.html
ID: 34329-24

31,3 %
68,7 %

D66

GrKÖ

GL

CDA

PvdA

VVD

50PLUS

Klein

GrBvK

CU

PVV

PvdD

Van Vliet

SP

Houwers

SGP


Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID GESTHUIZEN

Ontvangen 15 maart 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel JB een onderdeel ingevoegd, luidende:

JBa

Artikel 4.27 komt te luiden:

Artikel 4.27

Onze Minister bevordert de instelling van een commissie die tot taak heeft:

  • a. onafhankelijk advies te geven over klachten met betrekking tot aanbestedingsprocedures;

  • b. de doelmatigheid van aanbestedingsprocedures te bevorderen;

  • c. de professionaliteit van het aanbesteden en de naleving van de aanbestedingsregels te verbeteren.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de commissie waarvan de instelling door de Minister van Economische Zaken bevordert dient te worden – de in 2013 bij ministeriële regeling ingestelde Commissie van Aanbestedingsexperts – een tweetal extra taken krijgt. In de eerste plaats is dat de huidige taak van het Expertisecentrum aanbesteden PIANOo, namelijk het verbeteren van de professionaliteit van het aanbesteden en de naleving van de aanbestedingsregels, waartoe de aanwezige kennis en ervaring over de rechtmatige en doelmatige toepassing van de aanbestedingsregels beschikbaar wordt gemaakt voor aanbestedende diensten (het voorgestelde artikel 4.27, onderdeel c). In de tweede plaats is dat het bevorderen van de doelmatigheid van aanbestedingsprocedures (het voorgestelde artikel 4.27, onderdeel b).

Richtlijn 2014/24/EU biedt de mogelijkheid een autoriteit in te stellen die onder andere de doelmatigheid bewaakt van en informatie verschaft over aanbestedingen en ondersteuning biedt aan aanbestedende diensten en bedrijven. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt in het huidige wetsvoorstel, terwijl uit evaluaties blijkt dat de aanbestedingspraktijk in Nederland verbeterd dient te worden.

Met dit amendement beoogt de indiener de bestaande Commissie van Aanbestedingsexperts uit te breiden met de expertise van aanbestedingskenniscentrum PIANOo. De nieuwe Commissie van Aanbestedingsexperts biedt advies aan zowel ondernemers als aanbestedende diensten, verzamelt op structurele wijze informatie over aanbestedingen en bemiddelt in conflicten tussen ondernemers en aanbestedende diensten.

Gesthuizen