Kamerstuk 34314-9

Amendement van het lid Bashir over het schrappen van de mogelijkheid om woningzoekenden te screenen op basis van politiegegevens

Dossier: Wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing ter beperking van overlastgevend en crimineel gedrag


12,0 %
88,0 %

PvdA

D66

GrBvK

Klein

SP

VVD

SGP

PvdD

GL

PVV

Van Vliet

CU

GrKÖ

Houwers

CDA

50PLUS


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 22 maart 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, onder 2, wordt het derde lid als volgt gewijzigd:

1. De dubbele punt aan het slot van de aanhef vervalt.

2. In onderdeel a vervalt de aanduiding «a.», en wordt «, of» vervangen door een punt.

3. Onderdeel b vervalt.

II

Artikel I, onderdeel C, onderdeel 3, vervalt.

III

In artikel I, onderdeel E, wordt in artikel 10, eerste en tweede lid, «het in die aanwijzing genoemde instrument» vervangen door: de verklaring omtrent het gedrag.

IV

In artikel I, onderdeel E, vervalt artikel 10a.

V

In artikel I, onderdeel E, vervalt artikel 10b.

VI

In artikel I, onderdeel E wordt artikel 10c als volgt gewijzigd:

1. De aanduiding «1.» voor het eerste lid vervalt.

2. Het tweede tot en met vijfde lid vervalt.

Toelichting

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om woningzoekenden te screenen op basis van politiegegevens. Dit zal mogelijk worden voor zowel sociale als particuliere verhuurders. Dit amendement schrapt de mogelijkheid van screening op basis van politiegegevens.

Screenen op basis van politiegegevens is een verstrekkende uitbreiding van Rotterdamwet met grote gevolgen voor privacy. Daarnaast is de noodzaak hiervoor onvoldoende aangetoond. Momenteel screenen slechts achttien gemeenten op basis van politiegegevens. Het overgrote deel van Nederlandse gemeenten doet dit dus niet en weet overlast en criminaliteit aan te pakken zonder de mogelijkheid van screening. Daarnaast blijkt uit evaluaties van een aantal van de achttien gemeenten dat erg weinig overlastgevers uiteindelijk worden geweerd op basis van de politiegegevens, terwijl wel privacygevoelige gegevens gedeeld worden met derden.

De politiegegevens die gedeeld worden, kunnen ook gaan om meldingen die niet tot strafvervolging hebben geleid. Het is dan ook buitenproportioneel om woningzoekenden enkel te weigeren op basis van meldingen. Daarom wordt met dit amendement voorgesteld deze mogelijkheid te schrappen.

Bashir